Pasauliniame psichiatrų asociacijos kongrese pristatytas Psichotraumatologijos centras

Vienoje, Austrijoje, rugsėjo 28–spalio 1 d. vyko 23-iasis pasaulinis psichiatrų asociacijos kongresas, jo tema Psichiatrija: dabartinės žinios ir veiksmų perspektyvos“. Kongreso dalyviai aptarė pačius įvairiausius klausimus, įskaitant psichoterapiją, neuromoduliaciją, farmakologiją, skaitmenines technologijas, socialinę terapiją – viską, ką šiuo metu galima taikyti žmonėms, kenčiantiems nuo psichikos sveikatos problemų.

Didelio susidomėjimo sulaukė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro Psichotraumatologijos centro vadovės psichiatrės psichoterapeutės Olesios Morozovos pranešimas apie psichikos sveikatos paslaugas Ukrainos pabėgėliams mūsų įstaigoje ir Ukrainos kariams Karinės reabilitacijos centre Druskininkuose.

Pranešėja akcentavo, kad nuo karo pradžios, Lietuva priėmė daugiau nei 74 tūkst. ukrainiečių ir padeda spręsti humanitarines, socialines ir psichologines problemas. Atsižvelgiant į priverstinių pabėgėlių ukrainiečių psichotraumatizavimo lygį ir didėjančią psichologinę krizę, 2022 m. rugsėjo mėnesį Vilniaus m. psichikos sveikatos centras kartu su paramos fondu „Globali iniciatyva psichiatrijoje – FGIP“ įsteigė Psichotraumatologijos centrą ukrainiečių pabėgėliams, radusiems prieglobstį mūsų šalyje. Iš pradžių Centro personalą sudarė du Ukrainos specialistai: vienas vaikų ir paauglių bei vienas suaugusiųjų psichiatras-psichoterapeutas – abu iš Mariupolio. Nuo 2023 m. pavasario komanda pasipildė ir dabar ją sudaro: vienas vaikų ir paauglių bei du suaugusiųjų psichiatrai-psichoterapeutai iš Ukrainos ir suaugusiųjų specialistas iš Baltarusijos.

Morozova išsamiai papasakojo apie Psichotraumatologijos centro veiklą. Šiuo metu teikiamos medicininės paslaugos ne tik Ukrainos, bet ir Baltarusijos pabėgėliams. Specialistai dirba su vaikais ir suaugusiaisiais, kurie patiria priverstinio iškeldinimo, namų praradimo, smurtinės mylimų žmonių mirties traumas, artimųjų ar šeimos ryšių praradimą. Pagalba teikiama žmonėms, išgyvenusiems karo veiksmus, apšaudymą, okupaciją, patyrusiems politinį persekiojimą, kankinimus ar įkalinimą.

Pasak O. Morozovos, nuo 2022 m. rugsėjo iki 2023 m. rugpjūčio mėnesio Centro psichikos sveikatos specialistai ištyrė 224 asmenis, įskaitant 54 vaikus ir paauglius. Iš viso konsultacijos buvo suteiktos daugiau nei tūkstantį kartų, įskaitant 260 – vaikams ir paaugliams. Per šį laikotarpį 123 Ukrainos suaugusieji apsilankė 395 kartus, Ukrainos vaikai ir paaugliai – 227 kartus.

Daugiausiai lankėsi moterys – maždaug 28-erių metų amžiaus, skirtingų profesijų, išsilavinimo lygio ir šeiminės padėties. Tarp baltarusių amžiaus vidurkis maždaug 22-eji metai, vyrų ir moterų apsilankymai yra proporcingai vienodi. Tai daugiausia studentai, žiniasklaidos atstovai, socialinių tinklų redaktoriai ir moderatoriai.

Pagal TLK-10 (nuo 2022 m. rugsėjo iki 2023 m. rugpjūčio mėn.) daugiausia buvo priimta ukrainiečių pabėgėlių, sergančių adaptacijos sutrikimu, sunkiu depresiniu sutrikimu, generalizuotu nerimo sutrikimu, kitais patikslintais nerimo sutrikimais ir kt.

Centro specialistai teikia profesionalią psichoterapinę ir medikamentinę pagalbą, o prireikus pacientai nukreipiami į stacionarą arba dienos stacionarą. Iškilus socialinėms ar teisinėms problemoms, pacientai nukreipiami konsultacijai ar psichosocialinei reabilitacijai pas socialinį darbuotoją. Atsižvelgdami į paciento nusiskundimus ir pageidavimus, specialistai individualiai parenka psichoterapinį gydymo metodą. Dažniausiai taikomas integruotas gydymo metodas. Pagal klinikinės būklės sunkumą Centro gydytojai skiria gydymą vaistais, pavyzdžiui, antidepresantais arba antidepresantais ir antipsichotikais.

Pranešėja atkreipė dėmesį į tai, kad nuo 2023 m. gegužės mėn. Psichotraumatologijos centro specialistai pradėjo teikti psichikos sveikatos priežiūros paslaugas Ukrainos kariams, sužeistiems karinės tarnybos metu. Kas tris savaites šešių ukrainiečių karių grupei atliekama fizinė reabilitacija Karinės reabilitacijos centre Druskininkuose. Didžioji dauguma karių ne kartą yra turėję smegenų sukrėtimų, skirtingo lygio fizinių sužeidimų, kovinių traumų, tad ir kovinio streso įtakos lygis kiekvienam gynėjui yra skirtingas. Siekdami nustatyti potrauminio streso sutrikimą, psichologinės pagalbos arba medikamentų poreikį, Centro specialistai teikia profesionalias konsultacijas. Be to, Psichotraumatologijos centras vykdo psichoedukaciją ir dalijasi naudingomis nuorodomis bei patarimais, kaip integruotis į civilinį gyvenimą, užmegzti ryšius šeimoje, geriau spręsti medicininius, socialinius ir teisinius klausimus. Iki 2023 m. rugpjūčio mėn. ištirti 27 kariai. Atsižvelgiant į klinikinį vaizdą, šešiems gynėjams buvo paskirtas medikamentinis gydymas, o vėliau jie gavo pakartotines konsultacijas internetu. Trims kariams buvo teikiama profesionali pagalba neskiriant vaistų, dvylika atsisakė medikamentinio gydymo ir pakartotinų konsultacijų, šešiems neprireikė jokios psichologinės pagalbos. Kiekvienas konsultuotas karys gauna oficialų tyrimo dokumentą (išrašą) tolimesniam stebėjimui pas specialistą Ukrainoje.

Apibendrindama savo pranešimą psichiatrė O. Morozova išreiškė viltį, kad būtų tikslinga plėsti Psichotraumatologijos centro komandą, įtraukiant krizių valdymo psichologus ir socialinius darbuotojus. Ji išreiškė poreikį ir būtinumą ištirti psichologinės pagalbos prieinamumą ukrainiečiams Lietuvoje.

„O man svarbiausia – Ukrainos pergalė kare prieš Rusijos federaciją ir Ukrainos kovotojų sugrįžimas namo“, – taip ryžtingai savo pranešimą užbaigė mūsų specialistė.

Pranešimą paskelbė: VšĮ Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-09 11:54
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal