Prezidento darbo dieną Kelmėje – susitikimai su vietos valdžia ir bendruomenėmis

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį su komanda dirbo Kelmėje. Susitikime su Kelmės rajono savivaldybės meru Ildefonsu Petkevičiumi ir rajono vadovybe šalies vadovas aptarė investicijas regione, švietimo situaciją, sveikatos reformos eigą, savivaldybių savarankiškumą sprendžiant socialinės politikos klausimus, kitus rajonui aktualius klausimus.

Prezidentas aptarė Kelmės savivaldybės pastangas vykstant sveikatos reformai išsaugoti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas rajono žmonėms. Kelmės meras padėkojo Prezidentui už iniciatyvą pakeisti konstitucinį Fiskalinės sutarties įstatymą, pažymėdamas, kad dėl pakeisto įstatymo Kelmės rajonas gali įgyvendinti vandentvarkos modernizavimo projektą.

Šalies vadovas Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje susitiko su rajono gimnazijų vyresniųjų klasių gimnazistais, dalyvavo pilietiškumo diskusijoje pačių gimnazistų pasiūlyta tema „Pilietiškumas: praeities – dabarties – ateities tiltas“. 

Prezidentas pažymėjo, kad Kelmėje, kurios apylinkėse gyveno Šaulių sąjungos įkūrėjas V. Putvinskis-Pūtvis, justi stiprios šaulystės tradicijos. „Šauliška savitvarda, disciplina svarbi kiekvienam jaunam žmogui, o per jį ir visuomenei – turint omenyje ne tik pasirengimą ginti šalį ginkluoto konflikto metu, bet ir daug plačiau suprantamą asmens ir kartu valstybės atsparumą“, – sakė šalies vadovas. 

Pasaulinės psichikos sveikatos dienos išvakarėse Prezidentas Kelmės Visuomenės sveikatos biure susitiko su visuomenės sveikatos specialistais, savivaldybės gydytoja, socialiniais darbuotojais bei srities specialistais aptarti priklausomybių ligų valdymo, prevencijos ir pagalbos priklausomiems asmenims, žmonių psichikos sveikatos stiprinimo klausimų.

Šalies vadovas akcentavo, kad priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų – labai aktuali Lietuvos visuomenės problema, kelianti didelę socialinę ir ekonominę žalą šiandien ir rizikų mūsų ateičiai. Pasak Prezidento, beveik visose savivaldybėse priklausomybių ligos keliamos kaip didelė problema. 

Susitikime šalies vadovas aptarė, ko dar trūksta telkiant pastangas užtikrinti priklausomybių gydymą ir prevenciją. Ypatingo dėmesio reikalauja labai prasta situacija dėl vaikų ir jaunimo psichiatrų trūkumo bei jų teikiamų svarbių paslaugų labai prasto prieinamumo mūsų šalyje. Taip pat susitikime buvo aptariama, ko reikia, kad narkotikų vartojimas būtų užkardytas. Susitikimo dalyviai akcentavo ir  „kietąsias“ priemones, skirtas psichotropinių priemonių prieinamumui mažinti.

Kelmės rajono Visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Nekrašė sveikatos įstaigų reformos kontekste pažymėjo, kad nors prevencijos efektyvumas neabejotinas, tačiau valstybės skiriamas finansavimas visuomenės sveikatos biurams nėra tinkamas ir adekvatus pagal esančias problemas ir visuomenės sveikatos iššūkius Lietuvoje.

Susitikime dalyvavęs sodybos Padubysio kaime priklausomybių turintiems asmenims savininkas Žanas Talandis atkreipė dėmesį, kad panašios kaip jo priklausomybių reabilitacijos iniciatyvos galėtų padėti daug daugiau žmonių, jei vietos ir nacionalinės valdžios lygmenimis atsirastų jų veiklai palankesnės sąlygos. Susitikime buvo aptartos ir galimos „kietosios“ priemonės, skirtos psichotropinių priemonių prieinamumui mažinti.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-09 19:20
Savivalda, regionai
pasidalinti
atgal