Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Liberalai rems komisiją ištirti, ar žvalgyba nepažeidė žmogaus ir pranešėjo teisių

2023 m. spalio 10 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimas turėtų patikrinti, ar Valstybės saugumo departamentas galėjo neteisėtai rinkti informaciją ir kištis į 2019 m. Respublikos Prezidento rinkimus, kaip papasakota knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, todėl Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pritaria Seimo tyrimo komisijos, kuri šiuos klausimus tirtų, sudarymui.

Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario, liberalo Raimundo Lopatos, parlamentas turi pareigą nustatyti, ar Lietuvoje sekant ir tikrinant paprastus piliečius, nėra pažeidžiamos jų žmogaus teisės. „Kas nors pagaliau turi išsiaiškinti, ar žurnalistiniame tyrime įvardijami faktai yra tikrovė ar ne. Todėl laikinoji komisija yra neišvengiamas būdas patikrinti faktus, juolab kad nuo pavasario to dar niekas nepadarė“, – sako R. Lopata.

Imtis veiksmų žurnalistinio tyrimo aplinkybėms aiškintis liberalai kvietė dar šių metų kovo mėnesį, vos pasirodžius Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygai. Savo ruožtu R. Lopata tą patį kovą kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas paaiškinti, kokių sprendimų ėmėsi prokuratūra knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ cituojamam pranešėjui, buvusiam Valstybės saugumo departamento pareigūnui, apsaugoti pagal Pranešėjų apsaugos įstatymą. Prokuratūra, motyvuodama duomenų apsauga, į Seimo nario klausimus iš esmės neatsakė.

R. Lopatos įsitikinimu, kol knygoje įvardijama galima įtaka praėjusiems Respublikos Prezidento rinkimams ir abejotini informacijos rinkimo būdai iki galo neišaiškinti, Lietuvoje lieka neužtikrinamos žmogaus teisės ir pranešėjų teisių apsauga.

Antradienį Seime pradedama sudaryti komisija tirtų galimą neteisėtą informacijos rinkimą apie asmenis, galimą neteisėtą poveikį žvalgybos ir kitų teisėsaugos institucijų veiklai, galimą kišimąsi į rinkimų procesus 2019 m. Respublikos Prezidento rinkimų kampanijos metu, galimą neteisėtą paramą šiai rinkimų kampanijai, galimus pranešėjų teisių pažeidimus, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

Kontaktinis asmuo:

Raimundas Lopata

Ateities komiteto pirmininkas

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys

Tel. (8 5) 239 6351