Seimo Darbo partijos frakcijos pranešimas: frakcija rado 245 mln. eurų valstybės biudžete mokytojų algų kėlimui – ministerijų miestelis gali palaukti

2023 m. spalio 11 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Seimo Darbo partijos frakcijos nariai užregistravo pasiūlymą dėl 2024 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekto, kuriame siūloma perskirstyti Vyriausybės skolinimosi programoje nurodytą dalį, kurioje planuojama suteikti 245 mln. eurų paskolų juridiniams asmenims, kurie įgyvendina investicijų projektus, finansuojamus Europos Sąjungos lėšomis, – VĮ Turto bankui bei VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijai – ir taip padidinti asignavimus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai. Šie pinigai turėtų būti skirti didinti mokytojų atlyginimus.

Šiuo metu valstybės biudžete numatyta skirti 2 mlrd. 426 mln. 320 tūkst. eurų Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai. Pritarus darbiečių siūlymui, ministerijos biudžetas padidėtų iki 2 mlrd. 671 mln. 320 tūkst. ir leistų iš dalies padidinti mokytojų atlyginimus, kuriems, švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto teigimu, kitais metais reikėtų 400 mln. eurų.

„Šiuo metu šie pinigai yra numatyti valstybės centralizuotai valdomo administracinės paskirties valstybės nekilnojamojo turto atnaujinimo projektams ir elektroninės kelių rinkliavų sistemos sukūrimo paskoloms finansuoti, pretenduojant į Europos Sąjungos pinigus. Pirmasis projektas yra vadinamasis ministerijų miestelis, kurio įgyvendinimą tikrai galima būtų atidėti ateičiai, nes tai nėra prioritetinis valstybės klausimas. Antrasis projektas, vadinamoji „etolingo“ sistema, vis nukeliama, ir jo realaus įgyvendinimo termino nesimato. Kyla labai rimtų abejonių, ar apskritai jis gali būti įgyvendintas 2024 m.

Akivaizdu, kad abu šie projektai yra mažiau svarbūs negu švietimo sistemos problemos. Mokytojams atlyginimų reikia jau dabar, kad galėtų išmaitinti savo šeimas. Todėl manome, kad toks pinigų perskirstymas valstybės biudžete būtų socialiai teisingas ir sąžiningas“, – sako projekto iniciatorius Seimo narys Vytautas Gapšys.

„Daugiau kaip vienu krūviu dirbantys mokytojai neslepia, kad neuždirba 1400 eurų į rankas, ir tai yra realybė, kad ir kaip ją bandytų užpudruoti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai, manipuliuodami skaičiais ir pasitelkdami įvairias atlyginimo skaičiavimo metodikas, kuriuose patys nesusigaudo, išsisukinėja ir kaip visada tai daro su didele arogancija. Deja, šiandien turime konstatuoti, kad tas svarbus dokumentas – Susitarimas dėl švietimo politikos, į kurio sukūrimą ir pasirašymą buvo įdėta be galo daug meilės ir pastangų tiek iš Darbo partijos, tiek iš kitų partijų bei mokytojų, – šiandien yra įstrigęs. Tačiau visiškai nesvarbu, ar liekame švietimo susitarimo dalyviais, ar iš jo išeiname. Gerokai svarbiau yra padėti mokytojams čia ir dabar. Mes suradome pinigų šaltinį, kurio visada prašo premjerė, ir užregistravome pasiūlymą, nes girdime mokytojus ir ieškome būdų jiems padėti“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-11 15:03
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal