Lietuvos delegacija ETPA: svarstyti „Hamas“ grupuotės išpuolių bei pagalbos Ukrainai klausimai

2023 m. spalio 13 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo delegacija Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA), sudaryta iš jos pirmininko Emanuelio Zingerio, pavaduotojo Armino Lydekos ir narių Luko Savicko, spalio 9–13 d. dalyvavo ETPA rudens IV plenarinėje sesijoje Strasbūre.

Debatai dėl ginkluotų teroristinės „Hamas“ grupuotės išpuolių prieš Izraelį

Atliepdami į pastaruosius pasaulį sukrėtusius įvykius nukreiptus prieš Izraelį ETPA šalių narių parlamentarai surengė diskusiją Smurto eskalavimas Artimuosiuose Rytuose po neseniai įvykdytos „Hamas“ atakos prieš Izraelį.

Delegacijos narys L. Savickas teigia, kad „šioje ETPA sesijos darbotvarkėje – opiausios šiandienos temos, paliečiančios ir naujai užsiplieskusius karinius konfliktus, ir kraštutinės politinės dešinės jėgų keliamą grėsmę demokratijai bei žmogaus teisėms. Kartu su kitų šalių parlamentų atstovais ėmėmės ieškoti sprendimų ir dėl Kalnų Karabacho konflikto, ir dėl šį savaitgalį pradėto „Hamas“ teroristinio puolimo Izraelyje. Kartu su Žmogaus teisių komiteto nariais sutarėme raginti Turkiją laikytis žmogaus teisių teismo sprendimo ir paleisti į laisvę, šiuo metu įkalintą filantropą Osmaną Kavalą. Turkijos atsisakymas vykdyti tokį sprendimą rodo, kad žmogaus teisių padėtis šalyje blogėja, o tai gali lemti šalies pašalinimą iš ETPA narių. ETPA darbotvarkės atliepimas karščiausiems globaliems įvykiams tik dar kartą patvirtina šios asamblėjos aktualumą šiandienos neramumų kupiname pasaulyje.“

Delegacijos pirmininkas E. Zingeris savo kalboje įgarsino Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) formato pareiškimą dėl palaikymo Izraeliui ir taikos užtikrinimo bei Seimo vienbalsiai priimtą rezoliuciją pasmerkiančia teroristinę „Hamas“ organizaciją.

Jungtiniai debatai dėl Europos Tarybos vaidmens užkertant kelią konfliktams bei diskusija dėl Putino kaip prezidento kadencijų apribojimo anuliavimo teisėtumo

Seimo delegacijos ETPA pirmininko pavaduotojo A. Lydekos nuomone „priešingai nei Jungtinės Tautos, kurios Rusijos karo Ukrainoje metu pasirodė veikiančios neefektyviai, Europos Taryba nedviprasmiškai išreiškė savo įsipareigojimą laikytis Statuto ir siekį visapusiškai remti Ukrainą bei parodė tvirtą valią saugoti žmogaus teises“ vis dėlto A. Lydekos įsitikinimu to neužtenka, o ETPA turėtų „apsvarstyti galimybę sukurti papildomas politines priemones, skirtas demokratijos saugumui stiprinti, taip pat užtikrinti, kad teisinės įstatymo viršenybės principas funkcionuotų maksimaliu pajėgumu.“

E. Zingeris bei L. Savickas kreipėsi į 46 Europos valstybių parlamentarus kviesdami kritiškai vertinti dabartinio Rusijos Federacijos prezidento ad hominem kadencijų anuliavimo teisėtumą ir legitimumą.

Dalyvavimas gretutiniuose renginiuose

Seimo delegacijos ETPA pirmininkas E. Zingeris ir pavaduotojas A. Lydeka susitiko su Kosovo Ministro Pirmininko pavaduotoja, Užsienio reikalų ministre Donika Gervala Cvarc (Donika Gërvalla-Schwarz). Ministrė išreiškė lūkestį ir prašymą – Lietuvai paremti Kosovą siekiantį pilnateisės narystės Europos Taryboje. Delegacijos nariai E. Zingeris bei A. Lydeka sutartinai pabrėžė remsiantys Kosovą ir išreiškė viltį šioje tarptautinėje organizacijoje kosoviečius išvysti lygiaverčiais nariais iki mūsų valstybės pirmininkavimo laikotarpio. Lietuva kitų metų gegužės mėnesį perims pirmininkavimą Europos Tarybai.

Taip pat, Seimo delegacija ETPA aktyviai dalyvavo ir kituose gretutiniuose renginiuose: dėl Rusijos grobiamų Ukrainos vaikų; dėl politinės padėties Azerbaidžane; dėl situacijos susijusios su Baltarusijos opozicija; dėl žmogaus teisių padėties Turkijoje; Ukrainiečių etnokultūros per nacionalinius kostiumus pristatyme; Rumunijos tapimo Europos Tarybos nare 30-mečio minėjime.

 

Daugiau apie ETPA rudens sesiją skaitykite ČIA (anglų k.).

 

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-13 12:11
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal