Aktyviausiai Konstitucijos egzamine dalyvaujančios mokyklos direktorė: tai yra mokytojų nuopelnas  

Netrukus startuos jau septynioliktąjį kartą Lietuvoje rengiamas Konstitucijos egzaminas, kasmet suvienijantis įvairaus amžiaus, skirtingo išsilavinimo Lietuvos piliečius iš viso pasaulio. Kaip sako praėjusiais metais aktyviausiai jame dalyvavusios Lietuvos mokyklos direktorė, šis egzaminas ugdo jauną žmogų nestovėti nuošalėje ir būti tikru savo valstybės piliečiu.

Jau spalio 25-ąją visoje Lietuvoje vyks Teisingumo ministerijos rengiamas Konstitucijos egzaminas. Jame kasmet dalyvauja skirtingo amžiaus Lietuvos piliečiai, tarp jų – ir moksleiviai.

Praėjusiais metais aktyviausiai egzamine dalyvavo Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija. Kaip sako aktyviausia mokykla nominuotos gimnazijos direktorė Zita Gudonavičienė, Konstitucijos egzaminas ugdo jauną žmogų būti tikru savo valstybės piliečiu, nestovėti nuošalėje rinkimų metu ar kai valstybėje yra priimami kiti svarbūs sprendimai.

„Svarbu, kad žmonės žinotų, jog Konstitucija yra svarbiausias nacionalinės teisės branduolys, apimantis svarbiausias valstybės vertybes ir pagrindinius principus. Susipažinti su Konstitucija itin svarbu yra jaunam žmogui, tai turi didelę reikšmę jo išsilavinimui ir bendram išprusimui“, – pažymi Z. Gudonavičienė.

Konstitucijos egzaminas tapo mokyklos tradicija

Dalyvavimas Konstitucijos egzamine jau yra tapęs kasmetine Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos moksleivių tradicija. Be to, gimnazija jau ne kartą iš Prezidentūros bei Teisingumo ministerijos yra gavusi apdovanojimus už itin aktyvų dalyvavimą. Kaip sako mokyklos direktorė, šiuos apdovanojimus jie gavo ne atsitiktinai – gimnazija į egzaminą žiūri rimtai ir kasmet skatina jame dalyvauti visus 9–12 kl. moksleivius.

„Papildomai moksleivių šiam egzaminui neruošiame, tai yra jų savanoriška veikla. Tačiau mokiniai kasmet rodo didelį susidomėjimą, todėl savarankiškai skaito Konstituciją ir patys ruošiasi egzaminui, – sako Z. Gudonavičienė. – Visų dalykų mokytojai, savo ruožtu, leidžia pamokų metu mokiniams skaitmeninių priemonių pagalba prisijungti prie egzamino ir jame sudalyvauti“.

Direktorės teigimu, 11–12 klasių moksleiviams Konstitucijos egzaminas prilygsta istorijos pamokų metu įgytų žinių patikrinimui bei padeda pasiruošti istorijos valstybiniam egzaminui. Savo ruožtu, 9–10 klasių moksleiviai yra skatinami savo noru pradėti domėtis Konstitucija ir pasidžiaugti laimėjimais, taip gerinant ugdymo rezultatus ir didinant gimnazistų žinių lygį.

Aktyvaus dalyvavimo paslaptis

Paklausta, kokia yra aktyvaus mokinių dalyvavimo egzamine paslaptis, gimnazijos direktorė neslepia, kad labiausiai dėkoti reikia šio egzamino prasmę matantiems mokytojams. 

„Turime puikius istorijos mokytojus, kurie yra tikri savo valstybės patriotai. Jie mokiniams yra autoritetai ir dalyvauti egzamine skatina savo asmeniniu pavyzdžiu. Tai, kaip mokytojai pateikia informaciją ir pritraukia mokinius dalyvauti egzamine, yra tik jų nuopelnas, – teigia Z. Gudonavičienė. – Taip pat, žinoma, svarbus viso kolektyvo palaikymas, nes, jeigu mokytojai neleistų pamokų metu atlikti egzamino, tokia iniciatyva mums nepavyktų. Tačiau visi mokytojai mano, kad tai yra labai svarbu ir naudinga, todėl geranoriškai padeda istorijos mokytojams“.

Kviečia dalyvauti egzamine

Konstitucijos egzaminas šiais metais vyks spalio 25 d. nuo 8 iki 15 val. Jis bus laikomas interneto svetainėje www.konstitucijosegzaminas.lt. Žinių patikrinimą sudarys uždari testo klausimai ir vienas atviras klausimas, o užduotims atlikti bus skirta iki 45 minučių.

Šiais metais bus nominuotas geriausiai Konstituciją išmanantis moksleivis (pagal klases), geriausiai Konstituciją išmanantis asmuo, vyriausias dalyvis, geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis, geriausiai Konstituciją išmanantis studijuojantis teisę ar teisinį išsilavinimą turintis asmuo bei aktyviausia mokykla. Laimėtojai, kaip visuomet, bus apdovanoti specialiais vertingais prizais.

Visus, mylinčius savo šalį ir norinčius dar geriau išmanyti Konstituciją, dalyvauti egzamine skatina Teisingumo ministerija ir projekto globėjas Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Pranešimą paskelbė: LR Teisingumo ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-17 09:44
Teisėsauga, teisėtvarka
pasidalinti
atgal