Prezidentas dalyvavo neeiliniame Europos Vadovų Tarybos susitikime dėl „Hamas“ teroristinių išpuolių prieš Izraelį

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį iš Melburno dalyvavo nuotoliniame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime dėl „Hamas“ teroristinių išpuolių prieš Izraelį. Neeiliniame EVT susitikime aptartos „Hamas“ išpuolių pasekmės Vidurio Rytų regionui, Europai ir pasauliui, konflikto sureguliavimo būdai, galimų ekstremizmo apraiškų užkardymas.

Prezidentas susitikime akcentavo, kad Lietuva griežtai smerkia „Hamas“ išpuolius ir teroro aktus prieš Izraelį ir jo žmones. Šalies vadovo teigimu, tokiam terorui nėra jokio pateisinimo, o Izraelis turi teisę gintis laikydamasis tarptautinės humanitarinės teisės principų.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad būtina užtikrinti civilių saugumą konflikto zonoje ir išvengti humanitarinės katastrofos, todėl turi būti koordinuotai veikiama siekiant stabilizuoti situaciją, užkertant kelią konflikto plėtrai, užtikrinant reikiamą humanitarinę paramą.

„Dar vienas didelis konfliktas Europos kaimynystėje yra naudingas Kremliui. Tai patogus būdas nukreipti dėmesį ir sukurti sąlygas žiauraus karo prieš Ukrainą eskalacijai. Turime išlikti budrūs ir atidžiai stebėti įvykius, jų tarpusavio ryšį, poveikį regionui ir visam pasauliui“, – kalbėjo Prezidentas.

Lietuvos vadovas akcentavo būtinybę ES glaudžiai bendradarbiauti su regiono ir tarptautiniais, ypač transatlantiniais, partneriais ir sąjungininkais, siekiant užkardyti tolesnę konflikto plėtrą ir užtikrinti ilgalaikį taikos procesą ateityje.

Prezidentas taip pat pareiškė užuojautą Belgijai ir Švedijai dėl teroro išpuolio Briuselyje, per kurį žuvo du Švedijos piliečiai. Šalies vadovas pabrėžė, kad ES turi vieningai kovoti prieš bet kokias terorizmo ir ekstremizmo apraiškas, nes joms nėra vietos mūsų visuomenėse.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2023-10-17 19:13