Prezidentas kviečia plėsti Lietuvos ir Australijos verslo bei mokslo bendradarbiavimą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį viešėdamas Melburne (Australija) atidarė pirmąjį Viktorijos valstijos ir Lietuvos verslo ir mokslo forumą.

Šalies vadovas sveikinimo kalboje pabrėžė didelį Lietuvos ekonomikos potencialą. Pasak Prezidento, verslo ir mokslo forumas – puiki proga suartinti Lietuvą su Australija, taip pat prisidėti telkiant Vakarų demokratinių valstybių bendruomenę.

„Praradę daug dešimtmečių dėl sovietinės okupacijos, mes nedarome atokvėpio siekdami ambicingo ekonominio ir socialinio proveržio. Mūsų talentingi darbuotojai, išmanūs verslininkai, įspūdinga pažanga lazerių, biotechnologijų, informacinių sistemų ir modernios apdirbamosios gamybos srityse kuria tęstinę sėkmės istoriją“, – sakė šalies vadovas, pabrėžęs, kad Lietuva yra pasiruošusi intensyvesniam bendradarbiavimui su Australijos verslu ir mokslo atstovais.

Prezidentas forume taip pat akcentavo, kad gebėjimas laisvai ir atvirai kalbėtis vieniems su kitais įvairiais klausimais – kritiškai svarbus šiuo neramiu laikotarpiu. Lietuva tvirtai remia ES strategijos dėl bendradarbiavimo Indijos ir Ramiojo vandenynų regione įgyvendinimą, taip pat NATO viršūnių susitikime Vilniuje priimtus sprendimus, plečiančius bendradarbiavimą saugumo srityje.

Pristatydamas pastarųjų dešimtmečių Lietuvos pasiekimus ekonomikos srityje, Prezidentas išskyrė prioritetines sritis galimam bendradarbiavimui, tokias kaip žaliosiomis technologijomis grįsta gamyba, lazeriai, biotechnologijos, karinės technologijos, tvari maisto pramonė, ir pakvietė Australijos verslo įmones investuoti Lietuvoje.

„Mes norime žengti pirmyn, kurti dar geresnę tyrimų ir eksperimentinės plėtros sinergiją bei užmegzti naujų vertingų partnerysčių. Mūsų mokslininkai siekia bendradarbiauti su kolegomis iš kitų šalių“, – pabrėžė šalies vadovas, kaip teigiamą partnerystės, nepaisančios geografinio nuotolio, pavyzdį nurodęs neseniai Karališkojo Melburno technologijų instituto (RMIT) ir Mykolo Romerio universiteto užmegztą partnerystę kibernetinio saugumo srityje.

Prezidentas taip pat susitiko su Tarptautinės universitetų asociacijos (IUA) prie UNESCO prezidentu prof. Andrew Deeksu ir su juo aptarė stiprėjantį Lietuvos vaidmenį tarptautiniuose universitetų tinkluose.

Lietuvos verslo ir mokslo delegacija, į kurios sudėtį įeina Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas dr. Gintaras Valinčius, šalies universitetų vadovai ir įmonių bei agentūrų atstovai, su Australijos kolegomis diskutavo apie globalių partnerysčių reikšmę inovacijoms, taip pat Lietuvos ir Australijos ekonominio ir akademinio bendradarbiavimo perspektyvas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-18 08:05
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal