Prezidentas Australijoje: tik veikdami išvien galime apginti globalią tvarką ir tarptautinį stabilumą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su vizitu lankosi Australijoje. Šalies vadovas ketvirtadienį Kanberoje susitiko su Australijos Ministru Pirmininku Anthony Albanese. Susitikime aptartas dvišalis bendradarbiavimas, ekonominių ir akademinių ryšių stiprinimas, saugumo ir gynybos klausimai.

Prezidentas susitikime su Australijos Ministru Pirmininku pabrėžė, kad Šiaurės Atlanto ir Ramiojo vandenyno regionų saugumas yra glaudžiai susijęs, todėl būtina ir toliau išlaikyti vienybę ir plėsti partnerystę tarp NATO ir Australijos. Prezidentas, padėkojęs Australijai už teikiamą paramą Ukrainai ir poziciją dėl sankcijų Rusijai, pabrėžė, jog turime planuoti paramą Ukrainai ilgalaikėje perspektyvoje. Šalies vadovas teigė, kad Ministro Pirmininko dalyvavimas NATO viršūnių susitikime Vilniuje, kur Australija buvo pakviesta kaip NATO saugumo partnerė, dar labiau sutvirtinto abipusę partnerystę ir padėjo puikų pagrindą tolesnei jos plėtrai.

„Lietuva ir Australija yra šalys bendramintės. Tikiuosi, kad ateityje mūsų ryšiai įvairiapusiškai plėsis – turime išnaudoti ekonomikos, mokslo, akademinį potencialą. Mūsų bendradarbiavimas saugumo srityje itin svarbus ir vertingas, nes, nepaisant geografinio atstumo, esame demokratinio pasaulio ir bendros saugumo architektūros dalis. Mus vienija bendri saugumo iššūkiai ir grėsmės. Tik dirbdami išvien galime apginti globalią taiką ir stabilumą“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas su Australijos Ministru Pirmininku taip pat aptarė bendradarbiavimą daugiašaliais formatais, pakvietė Australiją jungtis prie Europos Tarybos Žalos registro dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, išminavimo koalicijos ir Ukrainos atstatymo projektų.

Susitikime šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuvos ir Australijos dvišaliai santykiai pastaraisiais metais itin suaktyvėjo, ypač prekybos ir investicijų srityse. Prezidentas atkreipė dėmesį į didžiulį potencialą toliau skatinti ekonominį ir prekybinį bendradarbiavimą gyvybės mokslų, finansinių technologijų ir gynybos pramonės sektoriuose, taip pat aktyvinti akademinius bei studentų mainus. Valstybės vadovas išreiškė lūkestį, jog kartu atvykusių gausių Lietuvos verslo ir mokslo atstovų delegacijų susitikimai Kanberoje ir Melburne dar labiau paskatins dvišalius akademinius ir verslo ryšius.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2023-10-19 08:38