Prezidentas Kanberoje: laisvasis pasaulis turi susitelkti dėl Ukrainos pergalės

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Australijos sostinėje Kanberoje susitiko su Australijos Generaliniu Gubernatoriumi Davidu Hurley.

Šalies vadovas su Generaliniu Gubernatoriumi aptarė dvišalius Lietuvos ir Australijos santykius, ekonominį ir prekybinį šalių bendradarbiavimą, paramą Ukrainai, Australijos ir NATO partnerystę.

Prezidentas pabrėžė, kad stiprėjantis Lietuvos ir Australijos bendradarbiavimas atveria itin didelių galimybių investicijoms ir prekybai, visų pirma gyvybės mokslų, finansinių technologijų, gynybos pramonės srityse. Šalies vadovas išreiškė įsitikinimą, kad kartu su juo į Australiją atvykusi gausi Lietuvos verslo ir aukštojo mokslo delegacija padės užmegzti ir plėtoti abipusiškai naudingus ekonominius ir akademinius ryšius. Prezidentas su Generaliniu Gubernatoriumi aptarė derybų dėl dvišalių Lietuvos ir Australijos sutarčių, kurios stiprintų galimybes plėtoti verslo projektus, studentų mainus, visuomenės ryšius, eigą.

Susitikime apsikeista nuomonėmis dėl tolesnių pastangų izoliuoti Rusijos Federaciją tarptautinėje arenoje, tęsti sankcijų politiką, smukdančią karinį agresorės potencialą. „Šiandienos geopolitinėje tikrovėje, kai blogio jėgos koordinuoja savo pastangas pulti ir griauti laisvę mylinčias visuomenes visame pasaulyje, ir euroatlantinio, ir Indijos bei Ramiojo vandenynų regionų saugumas yra glaudžiai susijęs. Todėl Lietuva labai vertina Australijos teikiamą karinę, politinę ir humanitarinę paramą karo agresiją patiriančiai Ukrainai. Visas laisvasis pasaulis turi susitelkti dėl Ukrainos pergalės. Tik ji atgrasys kitus potencialius agresorius pasaulyje nuo pagundų kartoti Rusijos kuriamą precedentą“, – sakė Lietuvos Prezidentas.

Šalies vadovas pakvietė Australiją prisijungti prie Lietuvos vykdomų Ukrainos atstatymo projektų, taip pat prie Lietuvos iniciatyvos formuoti Išminavimo koaliciją, kuri telktų pastangas išminuoti nuo okupacijos išlaisvintas Ukrainos teritorijas.

Susitikime aptarta NATO Vilniaus viršūnių susitikime įtvirtinta NATO ir Indijos bei Ramiojo vandenyno regiono šalių partnerystė, stiprinanti viso pasaulio saugumą ir taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką. Buvo pažymėtas bendras abiejų regionų interesas sumažinti priklausomybę nuo Kinijos rinkos, bendradarbiavimo kuriant atsparias svarbiausių technologijų ir medžiagų tiekimo grandines svarba.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-20 09:35
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal