Prezidentas Australijos lietuviams: kviečiu būti aktyviais Lietuvos kūrėjais

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė savo vizitą Australijoje užbaigė Kanberoje susitikimu su Australijos lietuvių bendruomenių atstovais.

Prezidentas pasidžiaugė susitikęs su visos Australijos lietuvių atstovais, padėkojo jiems už lietuvybės puoselėjimą, istorinės atminties išlaikymą ir išreiškė lūkestį, jog šis susitikimas ir pokalbiai bus didelė paskata turiningoms diskusijoms dėl lietuvybės puoselėjimo Australijoje ir ateities planų.

„Kiekvienas Jūsų esate labai reikalingas Lietuvai ir laukiamas. Kviečiu Jus būti aktyviais Lietuvos kūrėjais – tiek sugrįžti gyventi, mokytis ar dirbti, tiek savo idėjomis, įžvalgomis, patirtimi, kontaktais, investicijomis prisidėti prie mūsų šalies gerovės. Kurkime ryšius, kurkime mokyklas, kurkime patirtis“, – Australijos lietuviams sakė šalies vadovas.

Prezidentas susitikime su bendruomenių atstovais ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanojo Australijos lietuvį Viktorą Adamsą – buvusį Australijos lietuvių krašto tarybos narį, žurnalistą, ilgametį lietuvių kalbos, lietuviškų tautinių tradicijų, lietuviškos tapatybės tautiškumo, patriotizmo stiprintoją lietuvių išeivijoje Australijoje. Šalies vadovas padėkojo V. Adamsui už mūsų tautinio tapatumo puoselėjimą.

Susitikime dalyvavo ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubo organizuojamos ekspedicijos „Olegas Truchanas 100 Australija – Tasmanija“ nariai. Šiemet garsiausiam Australijos lietuviui, keliautojui, fotografui ir gamtosaugininkui Olegui Truchanui būtų sukakę 100 metų, tad šia proga Lietuvos žurnalistai lankysis Australijoje ir Tasmanijoje, kops į O. Truchano vardu pavadintą kalną, aplankys jo šeimą, skaitys paskaitas Sidnėjaus ir Hobarto universitetuose, susitiks su lietuvių bendruomenėmis, taip pagerbdami mūsų tėvynainio atminimą. Prezidentas pasveikino prieš savaitę kelionę pradėjusius ekspedicijos dalyvius ir palinkėjo turiningo bei įspūdžių kupino kelio.

Prezidentas ir pirmoji ponia susitikime bendravo su Australijos bendruomenių atstovais ir padėkojo už lietuvių kalbos, kultūros, papročių puoselėjimą ir perdavimą ateities kartoms.

Šalies vadovo teigimu, užsienio lietuvių ryšio su Lietuva išsaugojimui yra svarbus ir pilietybės klausimo sprendimas 2024 m. referendume. Prezidentas pasidžiaugė, jog kitais metais Lietuvos piliečiams balsavimas rinkimuose pirmą kartą bus organizuojamas mūsų ambasadoje Kanberoje, ir paskatino Australijos lietuvius aktyviai dalyvauti ir išreikšti pilietinę valią.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-20 11:35
Tarptaut.santykiai
pasidalinti
atgal