Sveikatos raštingumas ir informuotas pasirinkimas – kelias į geresnę sveikatą

Sveikas gyvenimo būdas ir jo įtaka ilgaamžiškumui. Aktyvių veiklų svarba, kuo sveikesnė ilgaamžystė, supratimas apie ligas. Ar sulaukę 40–50 metų turime sirgti kraujagyslių ligomis, kentėti sąnarių ar nugaros skausmus? Kur ieškoti patikimos sveikatos informacijos? Tai vis sveikatos raštingumo temos, kurios, pasak sveikatos specialistų, aktualios kiekvienam gyventojui. Ar pakankamai apie tai žinome?

Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės metu spalio 25 d. 17.30 val. šalies viešosios bibliotekos ir Lietuvos medicinos biblioteka organizuoja sveikatos raštingumo renginį su specialistų komanda.

Temą atskleis specialistų diskusija, moderuojama gydytojos endokrinologės biomedicinos mokslų daktarės Linos Zabulienės. Dalyvaus jaunųjų gydytojų asociacijos pirmininkė ir Nacionalinio sveikatos susitarimo iniciatorė Agnė Bubilaitė, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Ieva Jovaišienė, sveikos gyvensenos propaguotojas Marius Jovaiša, vaikų chirurgas Benediktas Jonuška, sveikatos mokslų doktorantė Indrė Trečiokienė, Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja bei VU MF farmacijos studijų programos koordinatorė Viktorija Turauskytė. Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės Lietuvos bibliotekose koordinatorė Greta Kėvelaitienė.

Renginys vyks Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilniuje). Numatoma ir tiesioginė transliacija.

Svarbiausia – patikimumas

Pasak gydytojos Linos Zabulienės, sveikatos raštingumas šiandien apibrėžiamas kaip gebėjimas gauti, apdoroti ir suvokti pagrindinę informaciją apie sveikatą ir paslaugas, būtinas priimti tinkamus sprendimus dėl sveikatos. O patikimumas yra svarbiausias sveikatos informacijos aspektas. Gydytojos teigimu, tokios informacijos gavimas padeda jaustis bent kiek kontroliuojantiems padėtį.

Internete patogu ieškoti sveikatos informacijos, tačiau, pasak sveikatos specialistų, naršant po internetą būtina itin atidžiai rinktis šaltinius. Jie turi būti patikimi, profesionalūs ir moksliškai pagrįsti. Specialistai pataria teikti pirmenybę ligoninių interneto svetainėms, ekspertų komentarams ir mokslinių straipsnių santraukoms, o ne populiariems interneto portalams.

„Vertindami informaciją, pasitelkite kritinį mąstymą, nepamirškite, kad informacija forumuose ir komentaruose gali būti subjektyvi ir šališka. Bendraukite su sveikatos priežiūros specialistais, ieškokite patikimų šaltinių ir priimkite pagrįstus sprendimus dėl sveikatos, kad galėtumėte gyventi sveikesnį gyvenimą,“ – pataria gydytoja L. Zabulienė.

L. Zabulienė rekomenduoja profesionalios ir patikimos informacijos ieškoti informaciniuose leidiniuose, skrajutėse, kurių yra sveikatos priežiūros įstaigose, jas dalina gydytojai ar kiti sveikatos priežiūros specialistai. Ieškoti moksliškai pagrįstų, ekspertų patvirtintų ir poreikiams pritaikytų žinių.

Tiesioginė renginio transliacija numatoma Medijų ir informacinio raštingumo savaitės bibliotekose „Facebook“ paskyroje ir „Biblioteka visiems“„ YouTube“ kanale.

------------------------

Spalio 24–31 dienomis Lietuvos bibliotekos kviečia visuomenę į gausius Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės renginius.

Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės globėja – Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, koordinatorė – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Savaitę finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Organizatorės: Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos kolegijų bibliotekų asociacija ir Lietuvos medicinos biblioteka.

Partneriai: Vytauto Didžiojo universitetas, nevyriausybinė organizacija „Meno avilys“, Baltijos skaitmeninio atsparumo tyrimų centras DIGIRES, naujienų agentūra „Media4change“, nevyriausybinė organizacija „Pilietinio atsparumo iniciatyva (CRI)“, Lietuvos asociacija „Gyvastis“, MB „iFuture investments“, Nacionalinis kraujo centras, improvizacijos teatras „Impro241“, asociacija „Vietos bendruomenių žurnalistų tinklas“.

Rėmėjai: elektroninių knygų knygynas „Antanukas“, „Go3“ televizija, žurnalas „National Geographic Lietuva“, telekomunikacijų bendrovė „Telia“.

Pranešimą paskelbė: Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-23 14:10
Kultūra
pasidalinti
atgal