Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Armėnijos Respublika grupės pirmininko Raimundo Lopatos pranešimas: „Kariaujant Ukrainai ir Izraeliui, nepameskime iš akių Armėnijos“

2023 m. spalio 23 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Vakarai turi užkirsti kelią Maskvos galimam sąmokslui nušalinti Armėnijos vyriausybę ir įkurti Lukašenkos tipo marionetinį režimą Jerevane, įspėja Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Armėnijos Respublika grupės pirmininkas liberalas Raimundas Lopata. Tokią poziciją jis formuluoja bendradarbiaudamas su buvusio NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogo Rasmuseno (Anders Fogh Rasmussen) įsteigta Rasmussen Global organizacija, kurios atstovai šį mėnesį viešėjo Armėnijoje.

R. Lopatos žodžiais, esama realios grėsmės, kad Azerbaidžanas artimiausiu metu pradės naują puolimą prieš Armėniją – tai rodo ir pirmadienį surengtos bendros Azerbaidžano ir Turkijos karinės pratybos.

„Rugsėjį Kalnų Karabachą užpuolęs Azerbaidžanas tikėjosi išprovokuoti Armėnijos karinį atsaką. Tai būtų suteikę Baku pretekstą pulti pačią Armėniją, o Rusijai – atverti kelią nuversti dabartinę šalies vyriausybę. Jerevanas išvengė šių spąstų, vis dėlto dabar baiminasi, kad Azerbaidžanas vėl gali pulti. Svarbu pabrėžti, kad Izraelio ir „Hamas“ karas nukreipė pasaulio ir ypač Irano dėmesį nuo Pietų Kaukazo, todėl Baku gali pasinaudoti šia proga“, – sako Seimo narys.

Jo teigimu, rugsėjo 19–20 d. įvykdytas Azerbaidžano išpuolis prieš Kalnų Karabachą išvarant etninius armėnus vyko tyliai palaikant Maskvai, todėl dabar Nikolo Pašiniano vyriausybė, palaikant visuomenei, yra ryžtingai nusiteikusi nusigręžti nuo Rusijos ir pasukti į Vakarus. „Jeigu norime, kad šis Armėnijos vertybinis posūkis sėkmingai pavyktų, būtina dar didesnė Vakarų parama. Stipriausia Armėnijos gynyba nuo nedraugiško užsienio spaudimo yra demokratija“, – sako R. Lopata.

Siekiant išlaikyti Vakarų įtaką ir atriboti Rusijos interesus, Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Armėnijos Respublika grupė kartu su Rasmussen Global siūlo parengti griežtas sankcijas Azerbaidžano prezidentui Ilhamui Alijevui ir jo šeimai, kurios būtų taikomos pradėjus naujus karinius veiksmus, brėžti diplomatines ribas su Turkija, didinti Europos Sąjungos misijos dalyvavimą Armėnijoje, kt. Savo ruožtu Jerevanas siūlo kartu su Europos Sąjungos ir kitais partneriais parengti Armėnijos atsparumo veiksmų planą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-23 14:49
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal