Prezidentas teikia Seimui GPM įstatymo pataisas: siekia padėti vaikus auginančioms šeimoms

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda teikia Seimui Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo Nr. IX-1007 182, 20 ir 36 straipsnių pakeitimo įstatymo projektą, kuris parengtas siekiant padėti vaikus auginančioms šeimoms, taip pat spręsti paskatų dirbantiems ir vaikus auginantiems asmenims trūkumą.

„Klestinčios šeimos kuria stiprią visuomenę. Šeimos yra kertinis visuomenės akmuo ir atlieka svarbų vaidmenį ekonomikoje. Be to, jos yra pagrindinis finansinės ir socialinės paramos šaltinis didžiajai daugumai žmonių. Siūlomos pataisos – dar vienas žingsnis šeimų stiprinimo kryptimi“, – sako Prezidentas.

Šalies vadovas siūlo įvesti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) už vaikus, kuris galėtų siekti 1044 eurus per metus arba 87 eurus per mėnesį už vieną vaiką. Papildomą NPD už vaiką prisitaikytų ne tik turintys darbo sutartis, bet ir tėvai, dirbantys pagal individualią veiklą. Paramą tėvai galėtų gauti kartą per metus, teikdami metines pajamų mokesčio deklaracijas.

Pasak Prezidento, pagrindiniai būdai, kuriais šeimos remiamos Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių socialinės apsaugos sistemose, yra piniginės išmokos, natūra teikiamos paslaugos (įskaitant vaikų priežiūrą) ir mokesčių lengvatos.

Lietuva neturi vieno iš trijų esminių polių – mokesčių lengvatų šeimoms. Lietuvos mokesčių sistema atsižvelgia į pajamų dydį, o ne į aktualias išlaidas, susijusias su vaikų išlaikymu.

Primintina, jog pastaraisiais metais namų ūkiai Lietuvoje susiduria su įvairiomis problemomis: išaugo maisto, energetikos kainos, komunalinės išlaidos, pabrango vaiko paruošimas į mokyklą, pakilo paskolų palūkanos, pabrango įvairios paslaugos nuo transporto iki sveikatos. Asmenys, turintys vaikų, tai patiria daug skaudžiau. Vaikus auginantys žmonės stokoja valstybės dėmesio ir pagalbos. Tai liudija ir statistika, ir demografinės tendencijos. Reziumuojant, šiuo metu Lietuvoje vaikus auginančios šeimos, įvertinus paramą piniginėmis išmokomis, patiria didesnę mokestinę naštą nei EBPO valstybių vidurkis.

GPM įstatymo pataisas šalies Prezidentas pasirašė po šiandien vykusio susitikimo su Nacionalinės šeimos tarybos nariais, kuriame aptartos šeimų stiprinimo priemonės, dalintasi įžvalgomis, kaip reikėtų stiprinti ekonominį šeimų saugumą, skatinti įsipareigojimus šeimai, jos tvarumą, atvirumą ir pagarbą gyvybei.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
2023-10-23 15:21