Prezidentas: esame atsakingi už Lietuvos dvarų išsaugojimą ir atvėrimą naujam gyvenimui

Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos iniciatyva Prezidentūroje antradienį įvyko jau penktasis Kultūros forumas, kuris šiemet buvo skirtas dvarų paveldo aktualijoms aptarti. Kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Valstybine kultūros paveldo komisija, Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos surengtame forume diskutuota apie dvarų sodybų apsaugos teisinio reguliavimo, tyrimų, valdysenos ir įveiklinimo iššūkius.

„Šiandien dvarų išlikimas iškyla kaip vienas svarbiausių Lietuvos paveldo apsaugos ir atvėrimo dabarties gyvenimui klausimų. Per pastarąjį dešimtmetį pasirodė sveikintinų pavyzdžių, kaip dvarus galima atgaivinti ir įveiklinti. Neretai tam padeda Europos Sąjungos investicijos, bet dar svarbesnė yra sumanių vietos žmonių bei savivaldos iniciatyva“, – pradėdamas forumą sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, tenka pripažinti, kad dvarų sodybos išlieka mūsų pastangų susipažinti su Lietuvos ir lietuvių tautos istorija paraštėse, nes vis dar stokojame suvokimo, kad tai mūsų europinę tapatybę įkūnijantys objektai, už kurių išsaugojimą patys esame atsakingi.

Daugelis ankstesnių bandymų kurti atskiras programas ir strategijas taip ir nebuvo įgyvendinti. Sunkiai sekėsi telkti akademinę, kultūros, verslo bendruomenes bendrai veiklai – prikelti Lietuvos dvarus naujam gyvenimui.

„Kviečiu į dvarų temą pažvelgti kompleksiškai ir ambicingai. Mūsų dėmesio reikalauja dvarų reguliacinė aplinka, valstybės ir savivaldos funkcijos bei įsipareigojimai, paskatų sistema, verslo įtraukimo galimybės, informacinės bei edukacinės erdvės užtikrinimas, tyrimų organizavimas ir jų rezultatų sklaida plačiajai visuomenei“, – forumo dalyviams sakė šalies vadovas.

Valstybės vadovas pabrėžė ir bendruomenių įtraukimo bei įsitraukimo svarbą, nes dvarų atgimimas gali ir turi prisidėti prie vietos bendruomenių augimo, skatinti pilietiškumą bei pasididžiavimą Lietuva.

Forume buvo paskelbta apie Prezidentūros, Valstybinės kultūros paveldo komisijos ir Kultūros paveldo komiteto prie Kultūros ministerijos ketinimą bendru raštu kreiptis į Lietuvos mokslų tarybą dėl paskirtinės programos, skirtos dvarų sodybų paveldo sisteminiams tyrimams bei rekomendacijoms dėl dvarų istorinio ir kultūrinio identiteto išsaugojimo, inicijavimo.

Renginyje taip pat buvo aptarti jau priimti bei planuojami reikšmingi teisinio reguliavimo pokyčiai, užtikrinsiantys efektyvesnį dvarų paveldo išsaugojimą bei įveiklinimą bei aktyvesnį privataus sektoriaus, savivaldybių bei bendruomenių įsitraukimą. Taip pat pristatytos Dvarų paveldo išsaugojimo programos atnaujinimo strateginės kryptys ir gairės, diskutuota apie dvarų sodybų potencialo sklaidą ir gerąsias valdysenos patirtis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-24 15:52
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal