Prezidentas: Konstitucija mus visus įpareigoja atkakliai siekti efektyvios valstybės gynybos

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį dalyvavo diskusijoje „Lietuvos Respublikos Konstitucija ir Lietuvos valstybės saugumas“, skirtoje Konstitucijos 31-osioms metinėms paminėti.

Šalies vadovas pasveikino diskusijos dalyvius Konstitucijos dienos proga ir pasidžiaugė, jog jau tampa gražia tradicija šią dieną paminėti Prezidentūroje, diskutuojant Lietuvos konstitucinės teisės klausimais.

Pasak šalies vadovo, Konstitucija aiškiai įpareigoja tautą ir kiekvieną pilietį priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, suverenitetą, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką. Ši nuostata, Prezidento teigimu, įgyvendinama vystant Lietuvos kariuomenės pajėgumus ir ją modernizuojant, užtikrinant nuoseklų krašto apsaugos sistemos veikimą ir įtraukiant valstybės piliečius į pasirengimą gynybai.

Prezidentas taip pat akcentavo, jog dabartinių iššūkių akivaizdoje turime išlaikyti nuolatinę parengtį ir budrumą ne tik karinėje, bet ir visuomenės informavimo, politinėje, kultūros, meno, ekonomikos ir kitose sferose. „Kaip informacinio karo pafrontės valstybė, turime dėti visas pastangas, kad ne tik žodžiais, bet ir darbais parodytume lyderystę užtikrinant visuomenės atsparumą“, – sakė šalies vadovas.

Galiausiai Prezidentas pabrėžė Lietuvos valstybės institucijų pareigą formuoti palankią tarptautinę aplinką. Pasak šalies vadovo, šiandien galime pagrįstai didžiuotis, kad susitelkėme, įvykdėme būtinas reformas ir Lietuva tapo NATO bei Europos Sąjungos nare, o šių metų liepą Vilniuje įvykęs NATO viršūnių susitikimas dar kartą paliudijo išskirtinę Lietuvos nacionalinio saugumo sėkmės istoriją. Simboliška, teigė Prezidentas, kad būtent Vilniuje priimti Aljanso sprendimai dar labiau prisidės stiprinant Baltijos regiono ir viso NATO rytinio flango gynybą.

„Lietuvos Respublikos Konstitucija mus visus įpareigoja atkakliai siekti efektyvios valstybės gynybos bei užtikrinti visapusišką jos saugumą“, – sakė Prezidentas ir visiems palinkėjo, jog diskusijos Lietuvos saugumo srityje visada būtų konstruktyvios ir orientuotos į sprendimų paieškas.

Renginyje pranešimus skaitė ir diskusijoje dalyvavo Konstitucinio Teismo Pirmininkas profesorius Gintaras Goda, humanitarinių mokslų daktaras, istorikas dr. Algimantas Kasparavičius, Seimo narys profesorius Valdas Rakutis, profesorius Vytautas Sinkevičius, profesorius Vytautas Mizaras, Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys. Diskusiją moderavo Prezidento Teisės grupės vyriausiasis patarėjas Andrius Kabišaitis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-25 11:06
Teisėsauga, teisėtvarka, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal