Seimas pritarė trijų kandidatūrų į EŽTT teisėjus siūlymui

Seimas pritarė Vyriausybės sprendimui siūlyti Lyros Jakulevičienės, Gedimino Sagačio ir Editos Žiobienės kandidatūras į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisėjus.

Prieš mėnesį Seimo posėdyje parlamentarams prisistačiusi, daugiau kaip 25 metus žmogaus teisių srityje dirbanti, L. Jakulevičienė pažymėjo sukaupusi patirties įvairiose srityse: akademinėje veikloje, atliekant tyrimus žmogaus teisių srityje, analizuojant teismų sprendimus, dėstant, dirbant su konkrečiais klausimais: „Esu šitoje veikloje šitiek daug metų nuosekliai dirbdama būtent dėl to, kad tikrai tikiu žmogaus orumo užtikrinimo svarba kiekvienai visuomenei. Tikiu, kad galima surasti tą pusiausvyrą tarp individo, visuomenės ir valstybės interesų.“

„Bėgant metams ir kaupiantis patirčiai, matau prasmę pačiam kurti tarptautinius žmogaus teisių standartus. Štai todėl aš esu čia, prieš jus, šitoje garbingoje tribūnoje, kaip vienas iš trijų kandidatų į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus. Dalyvauju atrankoje, nes matau Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjo darbe didelę prasmę ir jaučiuosi šitam darbui pasiruošęs“, –prisistatydamas Seimo nariams sakė G. Sagatis.

Nuo 2010 m. vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigas einanti Edita Žiobienė Seimo nariams prisipažino, kad žmogaus teisės yra ir jos pasirinkimas: „Žmogaus teisių srityje turbūt dirbau visą savo profesinį gyvenimą. Taip pat ir akademinėje srityje – daugiau nei 20 metų dėstau konstitucinę teisę, anksčiau dėsčiau žmogaus teisių kursą. Taip pat nemažai metų dirbau su Europos Taryba. Viename komitete – apie dešimt metų. Taip pat porą metų – vaiko teisių srityje, atskirame komitete. Manau, kad turiu tam tikras žinias ir gebėjimus dirbti komandoje ir atskirai priimti sprendimus įvairiais žmogaus teisių klausimais.“

Nutarimui „Dėl pritarimo Lyros Jakulevičienės, Gedimino Sagačio ir Editos Žiobienės kandidatūrų siūlymui į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus“ (projektas Nr. XIVP-3070(2) pritarė 107, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė vienas Seimo narys.

Lyros Jakulevičienės gyvenimo aprašymas.

Gedimino Sagačio gyvenimo aprašymas.

Editos Žiobienės gyvenimo aprašymas.

Rugpjūčio 30 d. Vyriausybė nutarė kreiptis į Respublikos Prezidentą su prašymu pritarti L. Jakulevičienės, G. Sagačio ir E. Žiobienės kandidatūrų siūlymui į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus.

Rugsėjo 8 d. Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo pritarė minėtų kandidatūrų siūlymui į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus.

Respublikos Prezidentui pritarus, Vyriausybė kreipėsi į Seimą pritarimo L. Jakulevičienės, G. Sagačio ir E. Žiobienės kandidatūrų siūlymui į Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-26 16:19
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal