Prezidentas susitiko su Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos generaline sekretore

Pažymint 100 metų Lietuvos narystę, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienio rytą susitiko su Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos generaline sekretore Doreen Bogdan-Martin.

Susitikime Prezidentas pasveikino generalinę sekretorę viešint Vilniuje ir pabrėžė, jog Lietuva yra atsakinga Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos partnerė ir visada bus aktyvi telekomunikacijų ir skaitmeninės transformacijos politikoje.

„Savo šalyje darome daug, kad sumažintume socialinę atskirtį. Šiais technologijų vystymosi laikais svarbu, kad skaitmeninė atskirtis netaptų socialinės atskirties didėjimo priežastimi. Džiaugiuosi, kad šiandien pradedame iniciatyvą, skirtą pagyvenusių žmonių skaitmeniniams įgūdžiams tobulinti“, – susitikime sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, Lietuva savo žiniomis prisidėjo rengiant telekomunikacijų sektoriui dėl Rusijos agresijos Ukrainai padarytų nuostolių ataskaitą, taip pat mūsų šalis vykdo radijo transliacijas vidurinėmis bangomis iš savo teritorijos į Ukrainos laikinai okupuotas teritorijas. Prezidentas paragino Tarptautinę telekomunikacijų sąjungą glaudžiai bendradarbiauti su valstybėmis narėmis, kitomis suinteresuotomis šalimis ir Ukrainos institucijomis, siekiant atkurti Ukrainos telekomunikacijų infrastruktūrą.

Prezidentas supažindino generalinę sekretorę su regiono specifika, kuri gali turėti neigiamos įtakos 5G telekomunikacijų tinklų plėtrai šalyje. Europos Sąjungos ir NATO viduryje įsikūręs Kaliningradas gali jaukti ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos siekius suderinti radijo dažnių, reikalingų mobiliajam ryšiui tiekti, naudojimą. Ir čia Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos vaidmuo itin svarbus – ji nustato taisykles, pagal kurias kaimyninės šalys derinasi ir naudoja radijo dažnius tiek civilinėms, tiek gynybos reikmėms. „Tikimės, kad Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga rems lygias galimybes ir prieigą visoms valstybėms naudoti radijo dažnius ryšių plėtrai savo šalyse, ypač tais atvejais, kai kaimyninių valstybių susitarimas neįmanomas“, – teigė Prezidentas.

Lietuvos vadovas pakvietė Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos generalinę sekretorę į Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimo verslo forumą, kuris 2024 m. pavasarį vyks Vilniuje, Lietuvai pirmininkaujant Trijų jūrų iniciatyvai. Susitikime Prezidentas akcentavo, kad Lietuvos verslas telekomunikacijų srityje turi didelių ambicijų ir gali būti partneriu Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos verslo bendruomenei.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-10-30 11:39
Tarptaut.santykiai, ITT
pasidalinti
atgal