G. Skaistė: „Lietuva vertina Vokietijos planus prisidėti prie regiono saugumo ir daro savo namų darbus“

Šiandien Vilniuje lankosi Vokietijos finansų ministras Christian Lindner, kuris susitiko su Lietuvos finansų ministre Gintare Skaiste. Dvišalio susitikimo metu ministrai aptarė Europos Sąjungos (ES) daugiamečio biudžeto peržiūrą, ES paramą Ukrainai, ES fiskalinių taisyklių pertvarką, ES sankcijų politiką, taip pat dvišalį Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimą ekonominėje, saugumo ir kitose srityse. 

„Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos strateginių ir ekonominių parnerių. Taip pat – tvirta mūsų sąjungininkė NATO, kurios vaidmenį stiprinant regiono saugumą itin vertiname. Nuosekliai investuojame į Lietuvos krašto apsaugos stiprinimą – kitąmet tam numatome 2,71 proc. BVP siekiantį finansavimą, o per ketverius metus finansavimas gynybai padvigubėjo – nuo 1 iki 2 milijardų eurų per metus. Dalis 2024 metų biudžete numatytų lėšų bus skirta konkrečiai infrastruktūros ir karinių objektų paruošimui siekiant kuo greičiau priimti sąjungininkų, visų pirma vokiečių brigados, karius“, – pažymėjo ministrė G. Skaistė.

Dvišalio susitikimo metu ministrai aptarė daugiamečio ES biudžeto peržiūrą ir būtinybę artimiausiu metu priimti sprendimą dėl 50 milijardų finansinės paramos skyrimo Ukrainai 2024 bei vėlesniems metams. Taip pat aptartas poreikis toliau stiprinti ES sankcijų režimą rusijai ir Baltarusijai bei užtikrinti efektyvų sankcijų įgyvendinimą.

„Aiškumas dėl paramos apimties ir sąlygų politikos svarbus tiek ukrainiečiams, tiek ir Vakarų partneriams. Būtina užtikrinti, kad finansavimas Ukrainai nemažėtų ir lėšos pasiektų kariaujančią šalį laiku. Taip pat turime judėti pirmyn su sprendimais toliau plėsti sankcijas rusijai bei, atitinkamai, jas suvienodinti agresorės bendrininkei Baltarusijai. Be to, itin svarbus efektyvus sankcijų įgyvendinimas – tam turime susitelkti tiek ES mastu, tiek ir stiprinti dvišalį bendradarbiavimą“, – pažymėjo ministrė G. Skaistė.

Ministrai taip pat aptarė ES fiskalinių taisyklių peržiūrą bei poreikį didinti taisyklių įgyvendinimo efektyvumą, siekiant mažėjančių įsiskolinimų dalyje ES šalių ir tvaraus skolos lygio išlaikymo žemo įsiskolinimo valstybėse. Aptartas ir poreikis dabartinėje geopolitinėje aplinkoje numatyti tam tikrą ribotą lankstumą šalių investicijoms į gynybinių pajėgumų plėtrą.

Susitikime aptarta ir vykstanti ES daugiamečio biudžeto peržiūra, įskaitant poreikį numatyti papildomą ES lygmens finansavimą karinio mobilumo projektams, bei dvišalis Lietuvos-Vokietijos ekonominis bendradarbiavimas.

Pranešimą paskelbė: LR Finansų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-03 13:18
ES, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal