Išskirtinis renginys Vilniuje: Vytauto Landsbergio ir Liudo Mažylio pokalbis apie Europos saugumo politiką

Lapkričio 10 d., penktadienį, 14.00 val. Signatarų namuose Vilniuje (Štralio renginių salėje, Pilies g. 26, įėjimas pro Eskedar Coffee Bar) vyks visuomenei atviras išskirtinis renginys „Profesorių Vytauto Landsbergio ir Liudo Mažylio pokalbis apie iššūkius Europos saugumo politikai“.  Jo metu du profesoriai Vytautas Landsbergis ir Liudas Mažylis diskutuos apie Europos Parlamento veikseną dėl tarptautinės ir saugumo politikos 2004–2009, 2009–2014 m. ir 2019–2024 m. kadencijose, dalinsis savo asmeninėmis įžvalgomis ir patirtimis.

Neeilinio formato renginį pristatydamas Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis pastebi, kad tiek tuomet, kai pirmasis atkurtos Nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas profesorius Vytautas Landsbergis dvi kadencijas paeiliui dirbo Europos Parlamente, tiek dabar geopolitiniai įvykiai ir iššūkiai saugumui Europoje turi tas pačias šaknis.

„Niekas čia nenauja, tiek tuomet, tiek dabar Rusija demonstruoja savo agresiją. Profesoriaus Landsbergio išskirtinė veiksena siekiant užkardyti imperialistinius  šiandieninės Rusijos tikslus yra didis jo nuopelnas. Tad ir dabartinėje Europos Parlamento kadencijoje 2019–2024 m. pripažįstame, jog jo įžvalgumas anuomet, kai Lietuva dar buvo ironiškai vadinama „rusofobiška“, buvo svarbus, o įdirbis jaučiamas ir šiandienos tarptautinėje politikoje“, – apie prof. V. Landsbergio nuolatinę veiklą siekiant atskleisti tikrąjį Rusijos veidą ir siekius įvardija L. Mažylis.

Pasak L. Mažylio, profesorius Vytautas Landsbergis puikiai jautė imperialistinius Rusijos kėslus, Putino ir  Kremliaus siekius, ragino adekvačiai vertinti politinę realybę. „Tai, ką profesorius kalbėjo, o ir kalba dabar, buvo to meto įvykių iššaukta reakcija, o ir ankstesnių laikų patirtis. Buvo Sausio įvykiai, buvo Čečėnijos karai kaip faktas, kaip pavyzdys. O 2008-aisiais Rusija atvirai smogė Gruzijoje, atplėšė Pietų Osetiją ir Abchaziją. Rusijos „globa“ Karabacho konflikte tęsėsi... Galiausiai sulaukėme ir Maidano įvykių, ir Krymo aneksijos. Tokios buvo istorinės realijos, o įžvalgos universalios ir dabarčiai. Deja, niūrios pranašystės pavirto realybe – Rusija pradėjo totalinį karą Ukrainoje“, – teigia L. Mažylis ir pastebi, kad prof. V. Landsbergis Europą bei Lietuvą vis perspėjo ir dėl Baltarusijos režimo grėsmės, Astravo atominės elektrinės, Kremliaus įtakos Baltarusijoje...

Kaip pastebi europarlamentaras L. Mažylis, profesoriaus Vytauto Landsbergio balsas buvo girdimas, girdimas Lietuvos balsas ir dabar. „Tragiški įvykiai Europoje, nuo rusų bombų žūsta nekalti Ukrainos žmonės. Tikrai vertinga apie Europos saugumo politikos iššūkius susitikti pokalbiui su profesoriumi Vytautu Landsbergiu, nuoširdžiai kviečiu dalyvauti, pateikti klausimus, įsijungti į diskusiją – dalinsimės savo politine patirtimi“, – teigia prof. L. Mažylis.

Renginio trukmė  – 1,5 val. 

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento nario Liudo Mažylio biuras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-07 08:03
Politika, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal