Gimdos kaklelio vėžio prevencija: ką svarbu žinoti kiekvienai?

Gimdos kaklelio vėžys – didelė moterų sveikatos problema visame pasaulyje, tačiau tai taip pat vienas iš labiausiai išvengiamų vėžinių susirgimų. Džiugu, jog išsamūs moksliniai tyrimai ir pažanga sveikatos priežiūros srityje leidžia geriau suprasti gimdos kaklelio vėžio priežastis ir veiksmingas prevencijos priemones. Šiame straipsnyje nagrinėsime, ką būtina žinoti apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją kiekvienai savimi besirūpinančiai moteriai.

Skiepai nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)

Viena svarbiausių gimdos kaklelio vėžio prevencijos priemonių yra ŽPV vakcina. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, beveik visi gimdos kaklelio vėžio atvejai yra susiję būtent su žmogaus papilomos infekcija. Naujausi tyrimai parodė, kad ŽPV vakcinos labai veiksmingai apsaugo nuo dažniausiai vėžį sukeliančių žmogaus papilomos viruso atmainų. Skiepytis rekomenduojama tiek vyrams, tiek moterims, geriausia – prieš pradedant lytiškai aktyvų gyvenimą, siekiant užtikrinti maksimalią apsauga nuo su ŽPV susijusių vėžinių susirgimų.

Reguliarūs gimdos kaklelio tyrimai

Įprastinė gimdos kaklelio vėžio patikra yra labai svarbi ankstyvai jo diagnostikai ir prevencijai. Gimdos kaklelio tyrimas (PAP testas) yra atrankinės patikros procedūra, kurios metu tikrinama, ar gimdos kaklelyje nėra neįprastų ląstelių pokyčių. Amerikos vėžio draugijos duomenimis, reguliariai atliekant tokį tyrimą galima aptikti ikivėžinius gimdos kaklelio pakitimus, kol šie dar netapo vėžiniais, ir laiku imtis intervencijos. Be PAP testų, šiuo metu dažnai atliekami ŽPV tyrimai, siekiant nustatyti didelės rizikos žmogaus papilomos viruso padermes, susijusias su gimdos kaklelio vėžiu. Derinant šiuos tyrimus galima išsamiau įvertinti gimdos kaklelio būklę.

Metimas rūkyti

Rūkymas yra žinomas gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnys. Medicinos žurnale „International Journal of Cancer“ paskelbti tyrimai rodo, kad rūkančioms moterims kyla didesnė rizika susirgti gimdos kaklelio vėžiu, palyginti su nerūkančiomis. Tabako dūmuose esančios cheminės medžiagos gali pažeisti gimdos kaklelio ląsteles ir padaryti jas jautresnes ŽPV infekcijai. Todėl metimas rūkyti yra labai svarbus žingsnis, siekiant sumažinti gimdos kaklelio vėžio riziką ir pagerinti bendrą moters sveikatą.

Saugūs lytiniai santykiai

ŽPV infekcijos ir gimdos kaklelio vėžio riziką gali sumažinti saugūs lytiniai santykiai. Nuoseklus ir teisingas prezervatyvų naudojimas gali padėti išvengti žmogaus papilomos viruso ir kitų lytiškai plintančių infekcijų (LPI) perdavimo. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, taisyklingas prezervatyvų naudojimas ypač su nenuolatiniu partneriu sumažina ŽPV perdavimo riziką.

Neabejotina, kad gimdos kaklelio vėžio prevencija yra labai svarbi visuomenės sveikatos požiūriu. Atsižvelgiant į tai, kad moksliniai tyrimai ir toliau tobulėja, svarbu nuolat atnaujinti žinias apie sveikatos priežiūros institucijų rekomendacijas ir gaires. Imantis aktyvių veiksmų ir didinant moterų informuotumą apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją, galima sumažinti šios ligos poveikį, o svarbiausia – išsaugoti gyvybes.

Pranešimą paskelbė: UAB Whatabout agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
Žiūrėti 15min.lt portale 2023-11-07 18:08
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal