Prezidentas diskutavo su Panevėžio gimnazistais, kaip stabdyti narkotikų plitimą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį, tęsdamas darbo dienų regionuose ciklą, dirbo Panevėžyje.

Susitikime su Panevėžio savivaldybės meru Ryčiu Mykolu Račkausku ir jo politine komanda Prezidentas aptarė kelių būklę rajone, švietimo ir sveikatos reformos eigą, kolegijų sujungimo planus, sveikatos centro įkūrimą, kartu su Panevėžio rajonu kuriamą laisvąją ekonominę zoną, kitus rajonui aktualius klausimus.

Panevėžio meras pristatė Prezidentui siekį sudaryti galimybę Panevėžio kolegijai savarankiškai siekti nustatytų ilgalaikių strateginių tikslų, pritraukiant kuo daugiau regiono abiturientų studijuoti Panevėžio kolegijoje, siekiant išlaikyti baigusius absolventus Panevėžio regiono darbo rinkoje.

Šalies vadovas pažymėjo, kad Panevėžio miesto kartu su Panevėžio rajonu kuriama laisvoji ekonominė zona yra perspektyvi regiono vystymosi strateginė kryptis. Valstybė turi sutarti su privačios žemės, reikalingos visuomenės reikmėms, savininkais dėl tinkamų būdų teisingai atlyginti už jų nuosavybę.

Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijoje Prezidentas dalyvavo pilietiškumo pamokoje „Kova su narkotikų vartojimu – kokias priemones siūlo jaunimas?“. Šalies vadovas narkotikų vartojimą tarp jaunimo pavadino XXI a. maru – ši opi problema, Prezidento vertinimu, Lietuvoje tampa egzistencinė.

Diskusijoje apie tai, kaip stabdyti narkotikų plitimą tarp jaunimo, dalyvavo klinikinės toksikologijos gydytojas, gydytojas anesteziologas reanimatologas dr. Robertas Badaras, gimnazijos mokiniai.

Gydytojas R. Badaras pažymėjo, kad, priešingai nei kartais mėginama teigti net ir iš aukštų tribūnų, lengvų narkotikų nebūna. Rūkantieji elektronines cigaretes, pripildytas sintetinių kanabinoidų, rizikuoja įkvėpti medžiagų, dažnai nežinomų net patiems kvaišalų gamintojams, ar tų medžiagų mišinių, kurių poveikis visiškai nežinomas, o sukeltos pasekmės gali būti pražūtingos.

Diskusijos dalyviai aptarė siūlymus prevencinių programų informaciją pateikti per tikrų žmonių tikras istorijas, reidų mokyklose tikrinant ir baudžiant paveikumą, valstybės pareigūnų atsakomybę užkardant narkotikų platinimą ir nelegalią prekybą, pagalbos suklupusiems teikimą, anoniminių pranešimų apie narkotikų platintojus linijos veiksmingumą.

Prezidentas pakvietė moksleivius siekti savo gyvenimo aukštumų, vadovautis kritiniu mąstymu. „Jūsų gimnazija garsėja kaip ugdanti jaunuolius, ieškančius esmės, turinčius savo asmeninį požiūrį. Žvelgdamas į Jus matau, kad kiekvienas Jūsų turi galimybę pasiekti aukštumų eidamas savo paties vieninteliu ir nepakartojamu keliu. Būkite ryžtingi ir nepraleiskite tos galimybės, žvalgydamiesi į kvaitulio pasiūlymus. Nes gyvename tik vieną gyvenimą, turime tik vieną gyvenimo kelią“, – gimnazistams sakė šalies vadovas.

Prezidentas padėkojo už diskusijoje išsakytas nuomones, į kurias atsižvelgs rengdamas savo teisines iniciatyvas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-08 18:03
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal