Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešimas: frakcija pokalbio kviečiasi energetikos ministrą Dainių Kreivį – kels klausimus dėl neigiamo poveikio energetikos sektoriui

2023 m. lapkričio 9 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Ateinantį ketvirtadienį, lapkričio 16 d., Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai  pokalbio kviečiasi energetikos ministrą Dainių Kreivį. Parlamentarams kyla daug klausimų dėl ministro sprendimų neigiamo poveikio energetikos sektoriui stabilumui.

Pasak Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos narės Laimos Nagienės, susikaupė tiek problemų, kad kyla pagrįstų abejonių dėl ministro tinkamumo toliau eiti pareigas.

Lapkričio 7 d., antradienį, Konstitucinis Teismas pripažino, kad energetikos ministro inicijuotos ir 2022 m. birželį priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos prieštarauja Konstitucijai.

Šių įstatymo pataisų svarstymo Seime stadijoje būtent pats ministras inicijavo papildomą pasiūlymą apriboti komercinių saulės parkų galią iki 2 GW. Konstituciniam Teismui pripažinus, kad šis siūlymas antikonstitucinis ir trukdo visos energetikos sistemos stabilumui ir plėtrai, ironiška, jog, teikdamas šį pasiūlymą, ministras argumentavo, kad būtent siūlomu apribojimu siekia užtikrinti darnią atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą.

Suprasdama energetikos ministro sprendimo galimą žalą ne tik verslui, bet ir viso energetikos sektoriaus stabilumui, demokratų frakcija 2022 m. rugsėjį siekė atitaisyti ministro klaidą ir Seimui teikė įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma atsisakyti 2 GW ribojimo. Šios pataisos iniciatorius parlamento narys demokratas Lukas Savickas, pristatydamas ją Seime, pabrėžė, kad įstatyme įtvirtintas 2GW apribojimas „virto  akmeniu po kaklu“ ir dar labiau sulėtino saulės elektrinių parkų plėtrą. Tąkart Seimas pasiūlymui atsisakyti 2 GW ribojimo nepritarė, kaip, beje, ir pats ministras, balsavęs „prieš“. Dar kartą buvo bandyta taisyti klaidą 2023 m. sausį – buvo užregistruotas analogiškas projektas.

Demokratai pabrėžia, kad visą energetikos sistemą drebinančios ministro D. Kreivio klaidos rodo neabejotinus kompetencijos trūkumus. Juolab kad padaryta ir daugiau šiurkščių klaidų, pavyzdžiui, įklampintas atsinaujinančių išteklių elektros energijos gamybos įmokos modelio notifikavimo procesas, gyventojams teko permokėti už elektros energiją ir t. t.

Tad, reaguodama į žalingus ministro veiksmus atsinaujinančių išteklių energetikos srityje, Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ kviečia ministrą atsakyti į neatidėliotinus klausimus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-09 12:18
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal