Jūrinių reikalų komisija domėjosi suskystintų gamtinių dujų laivo-saugyklos „Independence“ įgulos sudarymu

2023 m. lapkričio 9 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Jūrinių reikalų komisija lapkričio 8 d. posėdį skyrė aptarti suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo-saugyklos Independence įgulos sudarymą, kai laivą 2024 m. antroje pusėje valdyti perims Lietuva.

Primename, kad šių metų gegužės mėn. Vyriausybė nusprendė, kad nuo 2025 m., kai Lietuva perims nuosavybes teise valdyti laivą-saugyklą Independence, jis bus registruotas Lietuvos Respublikos jūrų laivų registre ir plaukios su Lietuvos vėliava.

Jūrininkų sąjunga, Jūrų kapitonų asociacija, Jūrininkų įdarbinimo įmonių asociacija ir Jūreivystės akademija Komisijai raštu išreiškė susirūpinimą dėl tokio tipo laivų įgulos formavimo iš Lietuvos jūrininkų ir jūrininkų rengimo Lietuvoje.

Į Komisijos trečiadienio posėdį buvo pakviestos visos minėtos asociacijos, jūrininkus ruošiančios mokymo įstaigos, Vyriausybės, Energetikos ministerijos, Susisiekimo ministerijos, AB „Klaipėdos nafta“ ir dabar laivą-saugyklą valdančio įmonės Hoegh LNG atstovai.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė atkreipė dėmesį, kad į laivo operatorės paslaugos pirkimo sąlygas buvo įtrauktas įpareigojimas apmokyti Lietuvos jūrininkus. Į susirinkusiųjų klausimus kompetentingai atsakinėjo ir numatomą SGD laivo administravimą pristatė būsimos laivo operatorės AB „Klaipėdos nafta“ komercijos direktorius Mindaugas Navikas.

Įmonės Hoegh LNG vadovas Mindaugas Petrauskas patikino, kad, bendradarbiaujant su Jūreivystės akademija, taikoma Lietuvos piliečių jūrų kadetų karjeros auginimo programa. Susiduriama ir su iššūkiais, kadangi kitos šalys taiko palankesnes sąlygas reikiamos kvalifikacijos jūrininkų įsidarbinimui.

Apibendrindamas posėdį Jūrinių reikalų komisijos pirmininkas Valdas Rakutis pasiūlė jūrininkų įdarbinimu besirūpinančioms asociacijoms sudaryti jūrininkų kompetencijų sąrašą ir pateikti jį dabar (ateityje – laivą-saugyklą Independence administruojančioms bendrovėms), kad, esant poreikiui, jos galėtų pasirinkti Lietuvos piliečius. Taip pat paprašyta pateikti reikiamų specialybių sąrašą, kad asociacijos bei Jūreivystės akademija galėtų rasti ar paruošti reikiamus jūrininkus.

Komisija vėlesniuose posėdžiuose ketina grįžti prie suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo-saugyklos Independence įgulos sudarymo problematikos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-09 16:25
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal