Prezidentas: siekdami teigiamų pokyčių visoje Lietuvoje, turime girdėti savivaldos balsą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį atidarė jau tradicinį, penktąjį Regionų forumą. Šiemet vienos pagrindinių Regionų forumo temų – reformos švietimo ir sveikatos apsaugos srityse, šalies kelių būklė ir susisiekimo infrastruktūros gerinimas.

Sveikindamas į renginį susirinkusius visų Lietuvos savivaldybių merus arba jų atstovus, Vyriausybės ir Parlamento narius, savivaldos ekspertus, Prezidentas pažymėjo, kad tai yra puiki proga apžvelgti kelią, kuris nueitas siekiant kurti veiksmingą regioninę politiką, sustiprinti savivaldą ir auginti visų Lietuvos žmonių gerovę.

„Visą šį laiką drauge dirbome, klodami pamatus tęstiniam vietos ir centrinės valdžių bendradarbiavimui. Būtent savivaldos balsas, anksčiau dažnai ignoruotas ar vertintas su nepasitikėjimu, man buvo kelrodis, siekiant išjudinti teigiamus pokyčius visoje Lietuvoje“, – kreipdamasis į Regionų forumo dalyvius pabrėžė Prezidentas.

Nuo kadencijos pradžios šalies vadovas kartu su komanda vyko dirbti į visus Lietuvos regionus, aplankė dešimtis savivaldybių, kur turėjo susitikimus su savivaldybių merais ir vietos gyventojais.

„Ne iš nuogirdų, o tiesiogiai girdėjau apie daugelį problemų ir iššūkių, su kuriais susiduria regionų gyventojai. Kiek galėdamas stengiausi prisidėti prie sprendimų paieškų. Kiek reikėjo, stengiausi prie vieno stalo susodinti savivaldos ir centrinės valdžios atstovus. Tai padėjo pasiekti ne vieną susitarimą, memorandumą, deklaraciją ateičiai, bet taip pat ir priimti konkrečius teisės aktus, sprendžiančius konkrečias problemas“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo, kad Regionų forumas yra puiki galimybė išsamiai aptarti regionų plėtros programos įgyvendinimo eigą. „Pasakysiu atvirai: ligšiolinis procesas, o ypač jo tempas, manęs netenkino. Neabejoju, kad netenkino ir daugelio Jūsų. Džiaugiuosi, kad pastaruoju metu daugėja ženklų, kad solidi europinė parama – 1,6 mlrd. eurų – vis dėlto gali pasiekti regionus. Tai yra didelė ir reikšminga suma, kuri gali ir turi prisidėti prie vykdomų reformų sėkmės ir bendros savivaldybių pažangos“, – teigė Prezidentas.

Regionų forumo pirmojoje dalyje aptartos ir konkrečios reformos švietimo ir sveikatos srityse, kurios tiesiogiai palies savivaldybių gyventojus ir lems jų pasitikėjimą ne tik savivalda, bet ir visa valstybe. Prezidentas pabrėžė, kad tai, kaip bus įgyvendinamos šios reformos, ir ar jas lydės sėkmė, iš dalies priklausys ir nuo susisiekimo infrastruktūros, kuri yra vis dar opi problema daugelyje Lietuvos savivaldybių.

„Šiandien, kai fizinė švietimo ir sveikatos paslaugų teikimo vieta tolsta nuo daugelio regionų gyventojų, ji turi būti greitai ir patogiai pasiekiama, kad netaptų reformų Achilo kulnu. Turime tai įvertinti – ir atitinkamai reaguoti“, – akcentavo Prezidentas.

Šalies vadovas susirinkusiems dalyviams linkėjo prasmingo ir įkvepiančio Regionų forumo, kurio diskusijos paskatins dideliems ateities darbams.  

Regionų forumo pirmojoje dalyje sveikinimo žodį taip pat tarė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius ir vidaus reikalų ministerijos viceministras Arnoldas Abramavičius, kuris taip pat pristatė Regionų plėtros programų įgyvendinimo eigą. Pranešimus skaitė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Regionų forumas organizuojamas kartu su Vidaus reikalų ministerija ir Lietuvos savivaldybių asociacija.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-10 11:01
Politika
pasidalinti
atgal