Devynmečiai užsieniečiai Rotušės aikštėje pristato 3D parodą „Pažink Vilnių nuo ledynmečio iki šių dienų“

Kaip Vilniaus reljefas atrodė ledynmečiu? O akmens amžiuje? Kaip pasikeitė miestas pastačius Gedimino bokštą ir pakeitus Neries vagą? Kuriuose Vilniaus statiniuose ir šiandien galime rasti tūkstantmečių fosilijų? Kaip atrodo modernusis Vilniaus reljefas, o koks jis bus po 700 metų?

Netikėtus atsakymus į šiuos klausimus rasite 3D maketuose, kuriuos lapkričio 17 dieną nuo 14 valandos Rotušės aikštėje pristatys Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje (AISV) moksleiviai, įsigilinę į Vilniaus istoriją, geologiją ir geografiją.

Unikalu tai, kad 3D parodos „Pažink Vilnių nuo ledynmečio iki šių dienų“ kūrėjams ir ekspertams – vos 9-10 metų. Šie vaikai – AISV ketvirtokai iš Čekijos, Izraelio, JAV, Japonijos, Nyderlandų, Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos.

„Šis Vilniaus 3D maketų projektas jungia istoriją, geologiją, geografiją, išmaniąsias 3D technikas, muziką ir menus, todėl bus įdomus įvairiais dalykais besidomintiems praeiviams. Intrigos suteikia ir tarpkultūrinis aspektas: tarptautinei bendruomenei įdomu gilintis į Vilniaus reljefą, istoriją, o lietuviams – užsieniečių akimis pamatyti žemę, kurioje gyvenate“, - pasakoja viena iš renginio Rotušės aikštėje organizatorių, AISV mokytoja Emily Igarashi iš JAV.

Vilniaus 3D maketai gimė vaikams įsigilinus į besikeičiantį žmonių ir gyvūnų gyvenimo būdą, uždavus moksleiviams klausimą „Kas yra geografija ir kaip ji veikia visuomenę?“.

„Mes ugdome pasaulio piliečius, mokome vaikus giliau pažinti pasaulį. Projektinis mokymasis, išeinantis už mokyklos ribų, tam idealiai tinka ir yra įdomus patiems vaikams. Be to, sustiprina mokinių bendravimo, bendradarbiavimo ir viešojo kalbėjimo įgūdžius, o projektas „Pažink Vilnių nuo ledynmečio iki šių dienų“ apima daugybę geologijos, geografijos, istorijos, raštingumo, rašymo ir viešojo kalbėjimo mokymosi elementų“, - sako E. Igarashi.

Pasak AISV mokytojos, šį projektą moksleiviai kūrė nuo pat mokslo metų pradžios, per visų dalykų pamokas ir už mokyklos ribų.

„Vaikai nagrinėjo visame Vilniaus mieste naudojamas uolienas, pavyzdžiui, kalkakmenį vietinio prekybos centro grindyse, lygias trinkeles keliuose, granito luitus Gedimino prospekte. Ypač mokiniai susidomėjo lazerine sistema, kuri stebi Gedimino bokštą ir leidžia aptikti judesį besikeičiančiame kraštovaizdyje. Gamtos mokslų pamokose vaikai sužinojo apie uolienas, mineralus, uolienų ciklą, įvairias reljefo formas bei jų susidarymą. Socialinių mokslų pamokoje mokėsi žemėlapio kūrimo, kompaso naudojimo įgūdžių. Kviestinis lektorius supažindino moksleivius su svarbiais Lietuvos geologinės istorijos įvykiais ir jų nulemtais pokyčiais“, - rimtą pasiruošimo etapą nupasakoja E. Igarashi. Kartu su ja šį 3d Vilniaus pristatymą Rotušės aikštėje organizuoja mokytojos Sydney Robinett iš JAV ir Nataliia Hlobina iš Ukrainos.

Ne pelno siekianti organizacija AISV yra pirmoji tarptautinė mokykla Lietuvoje, šiemet švenčianti 30 metų jubiliejų. Projektinis mokymasis čia yra svarbus tarptautinio įtraukiojo ugdymo elementas. Nuo 2013 metų AISV ugdo pagal Tarptautinio bakalaureato programą. Beveik pusė mokykloje besimokančių vaikų – Lietuvos piliečiai, kurie turi unikalią galimybę anglų kalba mokytis kartu su bendraamžiais iš daugiau kaip 30 šalių. AISV mokyklai suteikta dviejų tarptautinių organizacijų (CIS ir NEASC) akreditacija, rodanti aukštą mokymo kokybės lygį.

Pranešimą paskelbė: -
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal