Seimo delegacija Eurojusto veiklos vertinimo posėdyje pabrėžė būtinybę traukti atsakomybėn agresorius ir užkardyti terorizmą

2023 m. lapkričio 13 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo Pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas ir Seimo narys Giedrius Surplys dalyvavo metiniame Eurojusto veiklos vertinimo tarpparlamentinio komiteto posėdyje, kuris vyko lapkričio 7 d., Briuselyje (Belgijos Karalystė).

Europos Parlamente organizuotas Eurojusto veiklos vertinimo posėdis buvo 4-asis nacionalinių parlamentų kartu su Europos Parlamentu vykdomos bendros veiklos formato renginys. Tarpparlamentiniame posėdyje buvo diskutuojama apie Eurojusto vaidmenį kovojant su sunkiausiais tarptautiniais nusikaltimais, išplėstus Eurojusto įgaliojimus, kuriais buvo patikėta šiai Europos Sąjungos bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūrai kaupti, saugoti ir analizuoti įrodymus, susijusius su sunkiausiais tarptautiniais nusikaltimais, Eurojusto ir Europolo bendradarbiavimą, pagrindines bylas ir rezultatus pagal nusikaltimų rūšis, efektyviausias teisminio bendradarbiavimo priemones.

Posėdžio metu didelis dėmesys buvo skirtas karui Ukrainoje. Šia tema pasisakęs Seimo Pirmininko pavaduotojas J. Sabatauskas pabrėžė, kad tebesitęsiantis Rusijos agresijos nusikaltimas prieš Ukrainą yra išpuolis prieš visą tarptautinę tvarką, o grėsmė Europos saugumui yra beprecedentė. Istorinis Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) sprendimas išduoti V. Putino arešto orderį – tai įveikta „raudona linija“ dėl šio asmens patraukimo atsakomybėn, tačiau vaikų deportavimas yra tik vienas iš daugelio V. Putino nusikaltimų Ukrainoje, kurie visi kyla iš „nusikaltimų motinos“, t. y. agresijos nusikaltimo, kurio nagrinėti jurisdikcijos TBT neturi. Todėl, kaip pabrėžė J. Sabatauskas, „turi būti įsteigtas visavertis tarptautinis baudžiamasis tribunolas agresijos prieš Ukrainą nusikaltimui, kad: 1) patrauktų atsakomybėn V. Putiną ir kitus atsakingus Rusijos ir Baltarusijos aukščiausiosios politinės ir karinės vadovybės pareigūnus; 2) pasmerktų imperines ir komunistines Rusijos ambicijas; 3) atgrasytų būsimus agresorius ir 4) atkurtų tikėjimą pagrindine tarptautinės teisės norma – draudimu naudoti jėgą. Tarptautinis specialusis tribunolas yra svarbiausias būdas užtikrinti, kad šis teisingumo pažadas dėl agresijos nusikaltimo prieš Ukrainą būtų išpildytas ir vienintelis būdas parodyti mūsų įsipareigojimą ginti tarptautinę tvarką, grindžiama tarptautine teise“.

Seimo Pirmininko pavaduotojas taip pat kalbėjo apie tai, kad yra būtina toliau ieškoti galimybių Ukrainos atstatymui panaudoti įšaldytas Rusijos lėšas, pasidžiaugė  Tarptautinio baudžiamojo persekiojimo už agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą centro įsteigimu, Europos Tarybos rėmuose sukurtu Rusijos federacijos agresijos prieš Ukrainą padarytos žalos registru ir duomenų bazės tarptautiniams karo nusikaltimų įrodymams kaupti kūrimo iniciatyva. Jis pažymėjo, kad Eurojusto parama tiriant tarptautinius nusikaltimus yra itin svarbi, todėl tikslinga būtų stiprinti jo vaidmenį.

Posėdžio metu taip pat pasisakęs Seimo delegacijos narys G. Surplys padėkojo Eurojustui už pateiktą metinę ataskaitą ir posėdžio dalyviams priminė, kad kaip tik šiuo metu sukanka mėnuo nuo žiauraus „Hamas“ terorizmo akto Izraelyje, po kurio vyko ne vienas antisemitizmo aktas Europos Sąjungoje. Seimo narys atkreipė dėmesį į tai, kad „Hamas“ yra teroristinė organizacija, kurią, kaip tokią, pripažįstame ir mes, Europos Sąjungoje, taip pat ir JAV, tačiau tuo pačiu metu tai yra ir organizacija, kuri atlieka Palestinos vyriausybės funkcijas. Seimo narys kėlė retorinį klausimą, ar Europos Sąjungos parama, Jungtinių Tautų humanitarinė pagalba buvo tinkamai panaudota humanitarinėms reikmėms, ar nebuvo nutekėjimų įsigyti ginklams, kurie po to buvo panaudoti prieš civilius Izraelio gyventojus. Be to, G. Surplys kalbėjo apie tai, kad Eurojusto mandato išplėtimas bendradarbiauti su trečiosiomis šalimis, tokiomis kaip Izraelis ir JAV, galbūt galėtų padėti Izraeliui tiriant terorizmo aktą, o Europos Sąjungai – užkardant terorizmą Europos Sąjungos viduje.

Posėdžio metu pranešimus pristatė ir į parlamentarų klausimus atsakinėjo Eurojusto prezidentas Ladislavas Hamranas (Ladislav Hamran), viceprezidentai Margarita Šniutytė-Daugėlienė ir Boštjanas Škrlecas (Boštjan Škrlec),  Europolo vykdomojo direktoriaus pavaduotojas valdymui Jurgenas Ebneris (Jurgen Ebner), Europos Komisijos Teisingumo ir vartotojų reikalų generalinio direktorato generalinė direktorė Ana Galego (Ana Gallego), kiti pareigūnai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal