Lietuvos ir Vokietijos Prezidentai aptarė regiono saugumo ir Vokietijos brigados dislokavimo klausimus

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį Berlyne susitiko su Vokietijos Prezidentu Franku Walteriu Steinmeieriu. Valstybių vadovai aptarė Lietuvos ir Vokietijos dvišalio bendradarbiavimo, regiono saugumo ir gynybos klausimus, tolesnį atsaką į Rusijos agresiją Ukrainoje bei padėtį Vidurio Rytuose.

Prezidentas pasveikino Vokietiją dėl sprendimo pradėti karinės brigados dislokavimą Lietuvoje jau 2024 metais.

„Vokietijos sunkiosios brigados perkėlimas į Lietuvą yra kertinis žingsnis stiprinant NATO rytinio flango saugumą ir užtikrinant priešakinės gynybos pajėgumus. Užtikrinti visą brigados dislokavimui reikalingą infrastruktūrą yra prioritetinis Lietuvos Vyriausybės uždavinys – mes visi siekiame, kad tai taptų sėkmės istorija ir pavyzdžiu kitoms regiono valstybėms“, – susitikime sakė Prezidentas.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad Lietuva sparčiai didina investicijas gynybai, kurios 2024 m. pasieks 2,71 proc. BVP, ir siekia būti pilnai pasiruošusi Vokietijos brigados dislokavimui jau 2026 metais.

Lietuvos ir Vokietijos Prezidentai aptarė tolesnį atsaką į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Lietuvos vadovas akcentavo, kad Vakarų valstybės privalo užtikrinti ir spartinti karinės paramos Ukrainai tiekimą, siekti agresorės Rusijos atsakomybės už agresijos ir karo nusikaltimus, plėsti sankcijas Rusijai, įtraukiant atominės energetikos, informacinių technologijų, lazerių pramonės srityse ir finansų sektoriuje veikiančias kompanijas ir finansines institucijas.

Lietuvos valstybės vadovas pakvietė Vokietijos Prezidentą 2024 m. pavasarį atvykti į Vilniuje vyksiantį Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimą.

„Trijų jūrų iniciatyva ne tik stiprina ekonominį regiono valstybių bendradarbiavimą, bet ir skatina infrastruktūros projektų vystymąsi, taip užtikrindama didesnį saugumą bei padėdama perorientuoti prekių ir paslaugų srautus iš Rytų ir Vakarų į Šiaurės ir Pietų kryptį“, – sakė Prezidentas.

Berlyne Lietuvos vadovas šį vakarą Vokietijos Kanclerio Olafo Scholzo kvietimu taip pat dalyvaus neformalioje diskusijoje dėl ES strateginės darbotvarkės.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-13 18:48
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal