Prezidentas: Europos Sąjungos plėtra sustiprins ir ją pačią

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Berlyne, Vokietijos Kanclerio Olafo Scholzo ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) Pirmininko Charles‘io Michelio kvietimu, dalyvavo neformalioje Europos valstybių vadovų diskusijoje dėl ES strateginės darbotvarkės.

Kreipdamasis į EVT, Vokietijos, Graikijos, Belgijos, Kipro, Austrijos ir Vengrijos vadovus, Prezidentas akcentavo, kad parama Ukrainai turėtų išlikti ES prioritetu, nes jos pergalė – vienintelis tvarus kelias į taiką ir stabilumą Europoje.

„Sudėtingoje geopolitinėje situacijoje Europos Sąjunga gali ir privalo tapti dar stipresne ir įtakingesne tarptautinės politikos veikėja. Mūsų misija – saugoti taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką – šiandien yra kaip niekada svarbi“, – kreipdamasis į Europos valstybių vadovus sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad ES turi stiprinti savo atsparumą, ekonominį saugumą ir konkurencingumą, sparčiau investuoti į gynybos ir saugumo pramonės plėtrą, naujų technologijų diegimą bei kariniam mobilumui būtiną infrastruktūrą.

„Bendra rinka – ES ekonominis stuburas. Siekdami didinti ES konkurencingumą, turime ypatingą dėmesį skirti tiek vis dar egzistuojančių ES vidaus rinkos barjerų, ypač paslaugų srityje, naikinimui bei prieigos prie finansavimo šaltinių mūsų įmonėms didinimui, tiek tarptautinių partnerysčių stiprinimui“, – sakė Prezidentas.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad Europos Komisijos rekomendacija pradėti derybas su Ukraina ir Moldova dėl narystės ES bei suteikti Sakartvelui ES šalies kandidatės statusą yra svarbus žingsnis, parengiantis būsimus EVT sprendimus dėl ES plėtros.

„ES plėtra yra galimybė suvienyti ir sustiprinti kontinentą – sėkmingai įgyvendinus naują ES plėtros etapą vidaus rinka išaugtų labiausiai nuo 2004 m.“, – sakė Prezidentas. Lietuvos valstybės vadovas pabrėžė, kad sprendimai dėl ES plėtros neturėtų tapti institucinių klausimų įkaitais.

„Atsižvelgdami į ES plėtros proceso geopolitinę svarbą, pirmiausia turime priimti sprendimus dėl ES plėtros ir tik tuomet kalbėti apie institucines reformas“, – akcentavo šalies vadovas.

Kreipdamasis į Europos valstybių vadovus, Prezidentas taip pat pabrėžė didėjantį poreikį saugoti ES sienas.

„Matome, kad nelegalios migracijos procesas gali būti lengvai instrumentalizuojamas ir panaudojamas kaip ginklas prieš ES valstybes, siekiant destabilizuoti situaciją. Privalome užkirsti tam kelią kurdami vienodus ES išorės sienų apsaugos standartus ir didindami kovai su nelegalia migracija ir sienų apsaugai skiriamus finansus“, – sakė Prezidentas.

Europos valstybių vadovų susitikimas Berlyne yra viena iš keleto apskritojo stalo diskusijų, kuriose ES lyderiai siekia pasirengti sprendimams dėl prioritetų naujame politiniame cikle, kurie bus svarstomi 2024 m. pavasarį EVT.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-14 08:01
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal