Ministrė A. Bilotaitė ragina Interpolo Generalinėje Asamblėjoje balsuoti prieš Rusijos ir Baltarusijos pasiūlymus

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė laišku kreipėsi į Europos Sąjungos ir Šengeno asocijuotų šalių vidaus reikalų ministrus bei ES vidaus reikalų komisarę Ylvą Johansson dėl rezoliucijų projektų, kuriuos Rusija ir Baltarusija pateikė 91-ajai Interpolo Generalinei Asamblėjai.

„Mūsų bendra pozicija prieš šias rezoliucijas yra ypatingos reikšmės, siekiant apsaugoti pagrindines Interpolo vertybes ir principus. Raginu plėsti demokratinių, Rusijos ir Baltarusijos siūlymams nepritariančių valstybių aljansą – mūsų vieningos pastangos yra būtinos, siekiant užtikrinti Interpolo patikimumą bei politinį neutralumą, o taip pat veiksmingą ir skaidrią kovą su tarptautiniu nusikalstamumu“, – teigia A. Bilotaitė.

Ministrė A. Bilotaitė laišku kviečia balsuoti prieš abu rezoliucijų projektus arba jų pašalinimą iš Interpolo Generalinės Asamblėjos darbotvarkės.

Pasak ministrės, Rusijos rezoliucijos projektas dėl Interpolo Konstitucijos pakeitimo, kuriuo siūloma numatyti, kad Interpolo narės gali tik pačios nutraukti narystę organizacijoje, prieštarauja pernai Interpolo Generalinėje Asamblėjoje priimtai rezoliucijai, kurią iniciavo Ukraina. Ukraina tąsyk kėlė klausimą dėl Interpolo narių, kurios pažeidžia organizacijos taisykles ir principus, šalinimo arba suspendavimo. Pernai metų rezoliucija pavedė atitinkamai Interpolo darbo grupei įvertinti organizacijos narių šalinimo ar suspendavimo teisinius aspektus. Jei Rusijos siūloma rezoliucija būtų priimta, būtų ne tik paneigta ankstesnė Generalinės Asamblėjos rezoliucija ir vis dar tebesitęsiantis ekspertų grupės darbas, bet iš esmės būtų paneigta ir galimybė suspenduoti Interpolo nares, net jei jos  piktnaudžiauja savo naryste politiniais tikslais ir nesilaiko pagrindinių Interpolo vertybių.

Baltarusijos pasiūlymu,  argumentuojant per ilgais tikrinimo terminais, siekiama įpareigoti Interpolą po tam tikro laiko paskelbti Interpolo paieškų pranešimus, nepaisant to, kad jie dar nėra patikrinti. Tai, ministrės teigimu, neigiamai paveiktų Interpolo generalinio sekretoriato atliekamą peržiūrą ir keltų pavojų politiniam Interpolo neutralumui.

Interpolo politinio neutralumo klausimas yra ypač aktualus Lietuvai, siekiant apsaugoti Sausio 13-osios bylos teisėjus, prokurorus ir kitus pareigūnus nuo politiškai motyvuoto persekiojimo.

91-oji Interpolo Generalinė asamblėja vyks Vienoje 2023 m. lapkričio 28 d. – gruodžio 1 d., joje bus minimas Interpolo įkūrimo 100-metis.

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-14 09:11
Politika
pasidalinti
atgal