Ministrė A. Bilotaitė: stambioji kontrabanda suvaldyta, smulkiajai – turime priemones

Vidaus reikalų ministerija pateikė naujausią rūkalų kontrabandos sulaikymo statistiką, kontrabandos gabenimo tendencijas ir užkardymo priemones.

2023 m. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sulaikytų tabako gaminių vertė siekia daugiau nei 9,3 mln. eurų, o Muitinės departamento – daugiau nei 42 mln. eurų. 95 proc. atgabentų rūkalų pateko tiesiai iš Baltarusijos. Daugiau nei pusė kontrabanda atgabentų cigarečių pateko į Lietuvą per pasienio kontrolės punktus, o per žaliąją sieną – beveik 33 proc. Muitinė dirbdama pasienio kontrolės punktuose rentgenu patikrina 80-90 proc. transporto.

„Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punkte įrengus rentgeną ir uždarius Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punktą, stambioji kontrabanda geležinkeliais buvo iš esmės suvaldyta. Dabar pagrindinis iššūkis lieka smulkioji kontrabanda. Tačiau kontrabandos gabentojams vis sunkiau vykdyti savo veiklą. Sienos apsaugos stiprinimo fizinės ir techninės priemonės, naujų kriminalinės žvalgybos algoritmų diegimas ir plėtojimas, bendrų priemonių su kitomis kontrolės institucijomis, ūkio subjektais vykdymas duoda rezultatą“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pasak ministrės, norint dar efektyviau kovoti su kontrabanda, reikalingas institucijų, dirbančių su akcizinių prekių sulaikymu (muitinė, VSAT, policija), bendras statistinių duomenų rinkimas, bendros rizikos analizės atlikimas ir bendro situacijos vaizdo pateikimas visoje Lietuvoje – tokiu atveju būtų efektyviau parenkamos reikalingos priemonės situacijai valdyti.

Intensyvėjant kontrabandos gabenimui dronais, VSAT reikalinga nauja įranga. 2024-2025 m. planuojama įsigyti 70 dronų ir 57 antidronus (šiuo metu turimi 42 dronai ir 7 antidronai).

Siekiant užtikrinti optimalų VSAT pareigūnų, reaguojančių į įvykius prie valstybės sienos, skaičių, užkardyti valstybės sienos pažeidimus, kontrabandos atvejus ir operatyviai reaguoti į kitus incidentus, VRM pritarė papildomų 388 VSAT pareigybių komplektavimui ir jų išlaikymui 2024-2025 m.

Taip pat numatomos tolimesnės investicijos į sienos infrastruktūrą, diegiamas patrulio takas. Tai yra vienas iš valstybės sienos apsaugos elementų, užtikrinantis operatyvų reagavimą į įvykius susijusius su neteisėta veikla per valstybės sieną ir prie jos. Pirmuoju etapu planuojama įrengti apie 107 km patrulio tako. Papildomai vertinamas fizinio barjero įrengimo poreikis ir galimi fizinio barjero įrengimo tipai (tvora, koncertina ir kt.) tuose valstybės sienos ruožuose, kuriuose fizinis barjeras neįrengtas dėl vietovės pobūdžio (pelkėti ruožai, ruožai prie vandens telkinių ir kt., įskaitant Čepkelių valstybinį gamtinį rezervatą).

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-15 12:08
Politika
pasidalinti
atgal