„Rimi Lietuva“ personalo vadovė Vaida Kaikarienė: „Pas mus kiekviena diena – tolerancijos diena“

Šiandien, lapkričio 16-ąją, pasaulyje minima Tarptautinė tolerancijos diena, kurią 1995 m. paskelbė 28-oji generalinė UNESCO konferencija. Jau 16 metų su įvairovės tema dirbančio prekybos tinklo „Rimi“ personalo vadovė Lietuvoje Vaida Kaikarienė sako, jog įmonė stengiasi pažymėti šią datą, organizuodama edukacines veiklas, tačiau labiausiai orientuojasi į tai, kad įmonėje kiekviena diena būtų tolerancijos diena.

Įgyvendina lygių galimybių politiką

Siekdama būti lygių galimybių darbdaviu „Rimi“ yra patvirtinusi ir įgyvendina vidinę įmonės strategiją – Lygių galimybių politiką. Todėl prekybos centruose dirba labai mišrūs kolektyvai: nuo senjorų bei moksleivių, iki negalią turinčių žmonių bei skirtingų tautybių darbuotojų. 

„Stengiamės, kad mūsų įmonėje kiekviena diena būtų tolerancijos diena. Žmonių neskirstome pagal tautybę, rasę, amžių ar negalią ir tikime, kad kiekvieną galime sėkmingai integruoti bei padėti įsitvirtinti darbo rinkoje. O šiais metais ilgametės mūsų pastangos įvairovės srityje buvo pastebėtos ir Europos Komisijos, kurios kvietimu šį pavasarį Briuselyje man teko dalintis įmonės gerąja patirtimi su kitų tarptautinių verslų atstovais“, – džiaugiasi „Rimi Lietuva“ personalo vadovė Vaida  Kaikarienė.

Pasak jos, įmonėje kuriama tokia aplinka, kurioje kiekvienas darbuotojas jaustųsi savimi ir būtų vertinamas: „Darbuotojų gerovė yra vienas iš strateginių bendrovės prioritetų ir į tai žiūrima labai plačiai: nuo konkurencingo darbo užmokesčio, iki ypatingo dėmesio fizinei ir emocinei sveikatai.“

Skirtingų tautybių darbuotojai

Pasak V. Kaikarienės, vienas svarbiausių užsieniečių integracijos į Lietuvos darbo rinką aspektų – padėti suprasti ne tik įmonės, bet ir šalies, kurioje šiuo metu dirbama bei gyvenama, kultūrą, todėl įmonė skiria didelį dėmesį naujų darbuotojų adaptacijai ir suteikia visą reikiamą pagalbą.

Iš viso „Rimi Lietuva“ šiuo metu dirba daugiau nei 3300 darbuotojų, iš kurių daugiau nei 200 yra atvykę iš užsienio šalių: Turkijos, Vietnamo, Baltarusijos, Ukrainos, Prancūzijos, Latvijos, Sakartvelo, Egipto ar kitų Afrikos bei Indijos pusiasalio, Azijos šalių. 

„Mūsų personalo specialistai jau žino kliūtis, kurios dažniausiai trukdo iš užsienio atvykusius darbuotojus integruoti sklandžiai ir tikina, kad dauguma išankstinių baimių nepasiteisina. Be to, jau radome būdus, kaip spręsti kylančius socialinius iššūkius, įvairovės ir tolerancijos klausimus“, – teigia specialistė. 

Sėkminga darbuotojų su negalia integracija

Nuo 2007 metų prekybos tinklas įdarbina ir apmoko žmones, turinčius įvairaus pobūdžio negalią. V. Kaikarienė pastebi, jog keičiantis visuomenei, įvairovės suvokimas labai plečiasi, todėl per šiuos metus įmonei pavyko įgyvendinti nemažus pokyčius bei sėkmingai integruoti įvairias negalias turinčius darbuotojus. Šiuo metu prekybos tinkle dirba daugiau nei 150 darbuotojų, turinčių negalią, o pastaruoju metu įmonės dėmesys nukreiptas į psichikos sutrikimų turinčių žmonių integraciją bei neregių ir silpnaregių darbinimą. Tęstinė neįgaliųjų integracija yra vienas iš bendrovės tvarumo strateginių prioritetų. 

„Mes, kaip Lietuvos įvairovės chartijos ambasadoriai, įsipareigojame kurti atviresnę ir įtraukią darbo aplinką bei prisiimame socialinę atsakomybę skatindami visuomenės švietimą ir požiūrio keitimą. Mūsų prioritetas – ne tik mūsų darbuotojų, bet ir klientų edukavimas, siekiant naikinti stereotipus apie neįgalumą, kad visi, apsilankantys mūsų prekybos centruose ar dirbantys mūsų įmonėje, jaustųsi autentiški ir laukiami“, – sako personalo vadovė. 

Amžius – ne kliūtis

„Rimi“ – viena pirmųjų įmonių, prakalbusi apie diskriminaciją darbo rinkoje dėl amžiaus. Organizacijoje aktyviai įdarbinami vyresnio amžiaus žmonės – dalis jų jau sulaukę pensinio amžiaus. Pasak V. Kaikarienės, amžiaus įvairovė tik praturtina organizaciją, o žmonės į kolektyvą įsilieja natūraliai bei gali vieni iš kitų pasimokyti. Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į sunkumus, kuriuos patiria darbo ieškantys brandaus amžiaus žmonės, bendrovė inicijavo kampaniją „#AmžiusNesvarbu“.

„Didelis dėmesys mūsų įmonėje skiriamas ir jaunimo užimtumo didinimui – moksleivių bei studentų įdarbinimui. Tokiems darbuotojams siekiame sudaryti kuo palankesnes sąlygas, kurios leistų derinti darbą, laisvalaikį bei mokslus. Be to, praėjusią vasarą pradėjome su skambia kampanija – „Nulipk tėvams nuo sprando“. Jos tikslas – pakviesti jaunimą tapti savarankiškais, nepriklausomais nuo tėvų ir pirmuoju darbdaviu pasirinkti mus. Stengėmės padrąsinti jaunuolius, jog ateinant dirbti į „Rimi Lietuva“ patirtis nėra būtina, nes naujiems darbuotojams organizuojame mokymus, o naudingais patarimais su naujokais mielai dalijasi mūsų ilgamečiai darbuotojai“, – tikina personalo vadovė.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 87 mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvės bei e. parduotuvė „Rimi.lt“. Bendrovėje dirba beveik 3 300 darbuotojų. „Rimi Lietuva“ yra Švedijos mažmenininkui „ICA Gruppen“ priklausančios dukterinės įmonės „Rimi Baltic“ dalis. „ICA Gruppen“ – pirmaujanti mažmeninės prekybos kompanija Šiaurės regione, daugiausia dėmesio skirianti maistui ir sveikatai.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-16 11:00
Socialinė sauga, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal