Vakcinacijos nuo gripo ir COVID-19 ligos švieslentė leis stebėti skiepijimosi tempus

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyva Valstybės duomenų agentūra sukūrė šaltojo sezono vakcinacijos švieslentę, kuri leidžia stebėti, kaip aktyviai gyventojai skiepijasi nuo gripo ir COVID-19 ligos. Švieslentė prieinama visiems gyventojams, bet bus naudinga ir gydymo įstaigoms. Joje bus pateikti išsamūs duomenys apie gyventojų vakcinaciją, kurie leis vertinti skiepijimo tempą.

Švieslentę galite rasti ČIA.

Švieslentėje atvaizduojami duomenys, kiek gyventojų nuo gripo ir COVID-19 ligos buvo paskiepyta kasdien ir per visą peršalimo ligų sezoną, duomenys grupuojami pagal savivaldybes, gyventojų amžių ir lytį, gydymo įstaigas. Duomenų atvėrimas yra svarbus skaidrumo ir aiškumo vakcinacijos procese didinimui.

Švieslentės tikslas – turėti viešai prieinamą informaciją, leidžiančią mažinti sergamumą ir mirštamumą nuo ligų, kurioms užkirsti kelią gali vakcinos. Šiuo metu skelbiama pradinė švieslentės versija. Ji bus nuolat atnaujinama, papildant statistika apie rizikos grupes, įžvalgomis apie vakcinų efektyvumą ir potencialius nepageidaujamus poveikius.

Šį sezoną nuo gripo jau pasiskiepijo 185 tūkst., o nuo COVID-19 – beveik 34 tūkst. gyventojų.

„Šiais metais stebimas didelis gyventojų aktyvumas skiepijantis nuo gripo ir COVID-19 ligos. Švieslentė taps svarbiu įrankiu gydymo įstaigoms ir sveikatos politikos formuotojams ieškant būdų, kaip dar labiau paskatinti gyventojus vakcinuotis. Patiems gyventojams taip pat svarbu būti informuotiems ir matyti visuomenės imunizacijos lygį – tikimės, kad dvejojantiems tai padės apsispręsti ir užsiregistruoti vakcinacijai“, – sako SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per šių metų rugsėjo ir spalio mėnesius jau sunaudota 75 proc. valstybės biudžeto lėšomis nupirktos sezoninio gripo vakcinos, tad laikas suskubti ir pasiskiepyti. Primename, kad valstybės lėšomis nuo gripo skiepijami rizikos grupių asmenys (65 metų ir vyresni gyventojai, sergantys lėtinėmis ligomis, nėščiosios, gydymo įstaigų darbuotojai), o nuo COVID-19 ligos – visi Lietuvos gyventojai. Pasiskiepyti nuo abiejų ligų galima vieno vizito pas gydytoją metu, injekcijos atliekamos į skirtingas rankas. Registruotis vakcinacijai galima savo gydymo įstaigoje. Vakcinacijai nuo COVID-19 ligos taip pat galima registruotis internetu.

Daugiau informacijos apie vakcinaciją nuo gripo ir COVID-19 ligos galima rasti ČIA.

SAM Komunikacijos skyrius

Pranešimą paskelbė: LR Sveikatos apsaugos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-16 15:43
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal