Protestas dėl vykdomos miškų politikos prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Saugomos teritorijos turi būti išties saugomos!

Šį penktadienį, lapkričio 17 dieną, 12 val. visi, kam skauda dėl naikinamų Lietuvos miškų, kviečiami susiburti į taikų protestą - „Kieno miškas“, kuris vyks aikštėje priešais nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Kviečiame išreikšti savo valią dėl esamos tvarkos, pagal kurią miško daugėja tik popieriuje, o realybėje kirtimai  vykdomi net ir saugomose teritorijose. 

Numatoma suirinkimo eiga: apie 12:30 bus skaitoma protesto siekių deklaracija, pasisakys nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių ir visuomenininkų atstovai. Apie 16.30 Vilniaus gatves sudrebins būgnų ratas, o vakare vyks žinomų atlikėjų pasirodymai. (Programos patikslinimus galima rasti renginio FB puslapyje).

Pasauliniame kontekste Lietuva užima 2-ą vietą tarp didžiausių medienos tiekėjų IKEA baldų prekybos tinklui. Tuo tarpu institucijos, kurios turėtų ginti mūsų visų interesus, sistemingai lengvina kirtimų leidimų išdavimo tvarką bei vadovaujasi trumparegiškais ekonominio naudingumo argumentais (LR Aplinkos ministerija, Valstybinė miškų tarnyba ir Valstybinių miškų urėdija). Plynieji sanitariniai kirtimai saugomose teritorijose yra tik vienas iš daugybės ydingos gamtosaugos pavyzdžių.

„Valstybinis miškas nuosavybės teise priklauso valstybei, o valstybė ‒ tai kiekvienas iš mūsų. Mes, kaip piliečiai, klausiame, kodėl vėluojama su Europos Sąjungos gamtosauginių direktyvų, paremtų ekspertų nuomone, įgyvendinimu? Kodėl nevykdomi spendimai, dėl kurių buvo tariamasi „Nacionalinio miškų susitarimo“ metu? Reikalaujame, ryžtingai keisti požiūrį į miškus ir susirūpinti ne tik dėl bioįvairovės išsaugojimo, bet ir mūsų psichinės bei fizinės sveikatos labui! Nedelsiant! Laikas keisti taikomus miškininkystės metodus iš esmės ‒ saugomų teritorijų miškai turi būti atiduoti gamtai atsikurti ir klestėti, o ne naudojami medienos tiekimui. Saugomos teritorijos turi būti išties saugomos! Ir jų turi daugėti. O už saugomų teritorijų esančiuose miškuose ūkinė veikla turi būti vykdoma su derama pagarba gamtai ir gyvybei“  sako  pilietinės  grupės atstovai.

Šiais metais vykdant sanitarinius kirtimus buvo planuojama sunaikinti daugiau nei 4000 hektarų miško. Kertama ir saugomuose II grupės miškuose, draustiniuose, Europos Bendrijos svarbos natūraliose buveinėse, Natura 2000 teritorijose, bei miškuose, esančiose mūsų tautos istoriniam ir kultūriniam palikimui svarbių įvykių vietose  kaip Antazavės šilo mūšio vieta, Pakačinės ir kiti piliakalniai, bei jų apsaugos zonose.

Protesto metu pasisakys nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių ir visuomenininkų atstovai: prof. Vykintas Vaitkevičius, Baltijos aplinkos forumo specialistė Rita Grinienė, tarptautinės organizacijos ISFT (International society forest therapy) narys, mokslų daktaras Stanislovas Čepinskas, Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė. Taip pat išgirsime antropologų ir ekologų nuomones dėl vykdomų kirtimų „sanitariškumo“ bei žalos, kuriai atitaisyti reikės net kelių šimtmečių.

Vienybės jausmą kurs ir protestą palaikys atlikėjai: „Girių dvasios“, „Baltasis Kiras“, „Gamka“, „Ignas iš Ignalinos”, „Šarukas 1/4Garbanoto“, "Būgnų vakarų bendruomenė", o sutartinių rate apsijungti kvies Skaidra Jančaitė. 

Programa tęsis visą dieną. Jos metu vyks įvairūs meniniai pasirodymai, bus dalinamasi šokiruojančiais faktais apie miškų val(d)ymą.

Renginio nuoroda Facebook platformoje:https://fb.me/e/3rUwituqP

 

Pranešimą paskelbė: Girių inspekcija, VšĮ
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-16 15:56
Politika, Gamta, aplinkosauga
pasidalinti
atgal