Vilniaus universitete medijų ir komunikacijos tyrėjai diskutuos apie populizmą

Lapkričio 24–25 d. Vilniaus universitete (VU) vyks tarptautinė konferencija „Populizmas nacionalinėse ir globaliose medijose“, kurioje 43 pranešėjai iš 13 šalių analizuos svarbų mūsų laikų reiškinį – populizmo „virusą“ medijose ir komunikacijoje.

VU Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos ir medijų tyrimų centro vadovė, renginio iniciatorė dr. Renata Šukaitytė teigia, kad pastarųjų kelerių metų įvykiai, kaip Brexit, Covid-19 pandemija, Rusijos karas Ukrainoje, sukrėtė Europos bendruomenes, suardė jų ekonominį ir politinį stabilumą, išryškino poliarizaciją ir segregaciją. „Ši terpė tapo palanki vešėti populistiniams politiniams diskursams, ypač išryškėjantiems prezidentinių, parlamentinių rinkimų metu, kuriuose populistinį diskursą ir retoriką pasitelkia ne tik kraštutinių pažiūrų politikai ir partijos, bet ir pagrindinių. Populizmo „virusas“ prasiskverbia ir į žurnalistinį bei kultūrinį medijų turinį dėl didėjančios konkurencijos nacionalinėse ir globaliose rinkose. Tad gimė sumanymas suburti Lietuvos ir užsienio mokslininkus, žurnalistus ir komunikacijos ekspertus į tarpdalykes diskusijas apie šį aktualų ir sudėtingą reiškinį, pasiūlyti veiksmingus būdus jam tirti, vertinti, aiškinti.“

Renginio organizatoriai tikisi, kad konferencijoje skaitomi pranešimai ir vykstančios diskusijos bus įdomūs Lietuvos akademinei bendruomenei, medijų profesionalams bei visiems, norintiems išsamiai susipažinti su populizmo reiškiniu, jo formomis, diskursais šiuolaikinėse medijose ir politinėje komunikacijoje.

Konferencijoje plenarinius pranešimus skaitys tarptautinėje akademinėje bendruomenėje savo darbais garsios mokslininkės iš Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir Portugalijos, kurios nuosekliai tyrinėja medijų, politikos ir piliečių tarpusavio sąveikas:

Lapkričio 24 d. 10.00–11.00 val. dr. Agnieszka Stępińska (Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto profesorė) pristatys ir išanalizuos populizmo šiuolaikinėje žiniasklaidoje raiškas ir formas pranešime „Populizmas žiniasklaidoje, per žiniasklaidą ir pagal žiniasklaidą“ („Populism By, Through, and According to the Media“), aptars ryškius Lenkijos ir kitų Europos šalių atvejus.

Lapkričio 24 d. 14.15–15.15 val. dr. Ewa Mazierska (Centrinio Lankašyro universiteto ir Gdansko universiteto profesorė) skaitydama pranešimą „Populizmo (ir antipopulizmo) vingiai lenkų kine“ („The Meaners of Populism (and Anti-populism) in Polish Cinema“), pasitelkdama Lenkijos ir Europos politinio kino pavyzdžius, atskleis, kaip atpažinti kine kairįjį ir dešinįjį populistinį diskursą.

Lapkričio 25 d. 11.00–12.00 val. dr. Susanos Salgado (Lisabonos universiteto profesorė) skaitomas pranešimas „Populizmo ir neigimo sąsajų tyrimai“ („Studying the Links Between Populism and Denialism“) padės geriau suprasti populistinės komunikacijos ir medijų ryšį su iracionalia piliečių elgsena atmetant patikimą, empiriškai pagrįstą informaciją vakcinacijos, klimato kaitos ir pan. klausimais.

Konferencijoje darbas vyks devyniose teminėse pranešimų sekcijose, skirtose „Populizmui, poliarizacijai ir medijų raštingumui“, „Žiniasklaidai, politikai ir populizmui“, „Populistiniam diskursui Rytų Europos audiovizualinėse ir socialinėse medijose“, „Politiniam populizmui krizių metu“ ir kitiems aktualiems klausimams. Pirmąją konferencijos dieną užbaigs diskusija apie populizmo iššūkius Lietuvos žurnalistų darbe, kurią moderuos LRT Tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė.

Konferencija vyks VU Teatro salėje ir 238 auditorijoje, Universiteto g. 3.

Konferencijos programą galite rasti čia.

Dalis konferencijos pranešimų bus tiesiogiai transliuojami VU Komunikacijos fakulteto „Youtube“ kanale.

Dalyvavimas renginyje nemokamas. Konferencija vyks anglų k.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus universitetas
2023-11-20 14:45
Švietimas ir mokslas, Žiniasklaida, viešieji ryšiai