Pradėtas pasirengimas mobilios skubiosios medicinos pagalbos komandos sertifikavimui Lietuvoje

Lapkričio 22-23 d. Lietuvoje svečiavosi Europos regiono skubiosios medicinos pagalbos bendruomenė, kur vyko Sveikatos apsaugos ministerijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) organizuota Emergency medical teams (EMT) konferencija, skirta didinti politikos formuotojų ir pagrindinių suinteresuotųjų šalių informuotumą apie dabartinį Lietuvos EMT įgyvendinimo procesą.

„Besikeičiančiame pasaulyje yra aišku, kad pasiruošimas ir reagavimas į ekstremalias situacijas yra pamatas gyventojų sveikatai ir gerovei. Skubios medicininės pagalbos situacijos – nuo infekcinių ligų protrūkių iki stichinių nelaimių gali sukrėsti bendruomenes ir tapti iššūkiu visuomenei. Tad besiruošiant ekstremalių situacijų scenarijams svarbu kelti klausimą ne „jeigu“, bet „kada“, nes įvykus nelaimei kiekviena sekundė svarbi – tad mūsų pareiga būti pasirengusiems“, – atidarydamas renginį teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Lietuva žengė svarbų žingsnį, siekdama gauti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sertifikatą, kuris suteiks galimybę medikų komandai įgyti papildomų įgūdžių ir kompetencijų, reaguojant į nelaimes ir ekstremalias situacijas sveikatos apsaugos srityje.

„EMT steigimas Lietuvoje turi dvejopą reikšmę – visų pirma, būvimas bendruomenės dalimi, kuomet pagalba yra teikiama ne tik kitoms šalims, bet ir bus sulaukiama kitų šalių komandų paramos, įvykus ekstremaliai situacijai Lietuvoje, antra – suteikia galimybes didinti komandos pasirengimą galimoms nelaimėms bei perimti kitų komandų patirtį. Medikų pasirengimas ir įranga, medikamentai bei logistika – visi šie komponentai yra svarbūs ir turi veikti išvien kaip šveicariškas laikrodis. Tai būtina sąlyga, norint jau kitais metais tapti sertifikuota komanda“, – teigia SAM Slaugos ir ilgalaikės priežiūros skyriaus patarėjas Marius Čiurlionis.

SAM kartu su Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba siekia suformuoti PSO sertifikuotą skubiosios medicinos pagalbos komandą, kuri taptų PSO mobiliųjų komandų tinklo dalimi. Lietuvos komanda kartu su kitų šalių komandomis dalyvaus tarptautinės pagalbos misijose ir teiks pagalbą ekstremaliųjų situacijų atvejais užsienio šalyse ir Lietuvoje.

2013 m. PSO sukvietė pasaulinę EMT bendruomenę, kad būtų sukurta EMT sertifikavimo sistema, taip pat kokybės standartai ir principai, kurie tapo veiksmingu įrankiu, padedančių reaguoti į daugelį vėlesnių ekstremaliųjų situacijų, įskaitant taifūną Haiyan Filipinuose (2013 m.), Ebolos epidemiją Vakarų Afrikoje (2014 m.), žemės drebėjimus Nepale (2015 m.) ir kt.

Svarbiausias EMT iniciatyvos tikslas – užtikrinti, kad gyventojai, nukentėję nuo nelaimių, protrūkių ir ekstremaliųjų situacijų, galėtų būti tikri, kad savarankiškos nacionalinės ir (arba) tarptautinės komandos su gerai apmokytais darbuotojais gebės greitai ir koordinuotai reaguoti.

Konferencijos metu PSO ekspertai kartu su Lietuvos institucijų atstovais aptarė kaip dirbti pagal PSO standartus, reaguojant į pasaulines nelaimes, susipažino su medikamentų, medicinos priemonių bei įrangos reikalavimais, taip pat aptarė, kaip greitojo reagavimo medikų komandos galėtų prisidėti prie nacionalinių sveikatos priežiūros pajėgumų stiprinimo, siekiant pagerinti asmens sveikatos priežiūros specialistų pasirengimą ir reagavimą į ekstremaliąsias situacijas tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse.

Renginyje dalyvavo PSO, užsienio šalių (Portugalijos, Vokietijos, Estijos) EMT komandų atstovai, taip pat Lietuvos institucijų – SAM, Nacionalinio krizių valdymo centro, Greitosios medicinos pagalbos tarnybos, Ekstremalių sveikatai situacijų centro, Krašto apsaugos ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai.

SAM Komunikacijos skyrius

Pranešimą paskelbė: LR Sveikatos apsaugos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-23 10:47
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal