Kartu mes galime daugiau

Lietuvos samariečių bendrijos Vilniaus skyrius įgyvendina dalinai Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis finansuojamą projektą Sveikatingumo dienos „kartu mes galime daugiau“. Ši iniciatyva - tai unikali sveikos gyvensenos ir fizinio aktyvumo įgūdžių skatinimo programa mokyklinio amžiaus vaikams, kurios metu formuojami moksleivių sveikos mitybos ir dienos režimo įgūdžiai, vykdoma žalingų įpročių prevencija, formuojami fizinio raštingumo įgūdžiai, gerinama moksleivių psichinė sveikata, vykdoma negatyvių psichosocialinių veiksnių prevencija. 

Viena iš lektorių, kineziterapeutė, biomedicinos mokslų doktorantė, daugkartinė kyokushin karatė Europos čempionė bei Pasaulio vicečempionė Rūta Brazdžionytė sako: „lankantis mokyklose apima labai dviprasmiškas jausmas. Visų pirma – koks smalsus ir žingeidus jaunimas sėdi suoluose. Jiems mokyklos suteikia begalę inovacijų ir galimybių domėtis įvairiausiomis sritimis, sveikai maitintis. Tačiau iš kitos pusės vaikams atsiranda gausybė pagundų pasyviai leisti laisvalaikį su išmaniaisiais įrenginiais ir užkandžiauti maistinės vertės neturinčiais pusfabrikačiais. Nors siūloma gausybė įdomių ir inovatyvių būrelių, konkuruojančių tarpusavyje bei siekiančių „įtraukti“ bet kokia kaina, tačiau prioritetu tampa ne sveikatingumo dėsnių bei treniravimo metodikų laikymasis, o populizmas, norint bet kokia kaina pritraukti dalyvį.

Panaši situacija su maitinimu. Nors valgyklose gausu sveikos mitybos principais paruošto maisto, tačiau pertraukų metu koridoriuose gausu traškučiais, gazuotais saldžiais gėrimais bei greitu maistu besimėgaujančių moksleivių. Tai parodo, kaip svarbu sveikatingumo autoritetams asmeniniu pavyzdžiu šviesti moksleivius nuo pat mažens, diegti tiek individualius tiek mokslu grįstus fizinio raštingumo bei sveikos gyvensenos įpročius bei kuo dažniau apie tai priminti. Mokyklinio amžiaus vaikams ypač svarbu formuoti sveikos gyvensenos įpročius nuo pat vaikystės, kad tai taptų viso gyvenimo kasdiene rutina.  Į sveikos gyvensenos sąvoką būtina įtraukti fizinį aktyvumą, subalansuotą mitybą, poilsio režimą bei žalingų įpročių nebuvimą. Vaikai fiziškai aktyvūs turėtų būti ne mažiau kaip valandą kasdien ir tai teigiamai veikia širdies-kraujagyslių, kvėpavimo, skeleto sistemas bei šiais laikais ypač aktualų psichologinės būklės stiprinimą - discipliną, susikaupimą, savivertę, smegenų darbą“.

 

Daugiau informacijos apie projektą rasite Internete https://samarieciai.lt/sveikatingumo-dienos-kartu-mes-galime-daugiau/

Pranešimą paskelbė: Lietuvos samariečių bendrijos Vilniaus skyrius
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-23 11:52
Sveikata, grožis, Sportas
pasidalinti
atgal