Konferencijoje, skirtoje moters ir vaiko sveikatai, netikėtos ir vertingos žinios

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinika drauge su Klinikinės medicinos ir farmacijos draugija bei žurnalu „Lietuvos gydytojo žurnalas“ Šiaulių akademijos Informacijos centro bibliotekoje surengė konferencijos „Moters ir vaiko sveikata“ rudens sesiją. Visų profesinių kvalifikacijų gydytojams, akušeriams, slaugytojams, biomedicinos technologams, medicinos biologams, gyvensenos medicinos specialistams, visuomenės sveikatos specialistams, medicinos psichologams. Susirinkusiuosius sveikindamas Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas sakė, kad ne dažnai pasitaiko, kad konferencijoje būtų skaitomi tokie įdomūs pranešimai ir netrukus šie žodžiai pasitvirtino.
Redakcijos „Lietuvos gydytojo žurnalas“ redaktorė Ramutė Pečeliūnienė susirinkusiuosius pasveikino žurnalistų kolektyvo bei klinikinės medicinos ir farmacijos draugijos vardu, linkėdama gero, sėkmingo darbo, naujų patirčių, gražaus bendravimo bei turiningo poilsio nuo įtemptos kasdienybės gydymo įstaigose.
Pirmąjį netikėtomis žiniomis nustebinusį pranešimą „Širdies ir kraujagyslių sistemos ligų prevencija po gimdymo: šeimos gydytojo veiksmai“ skaitęs prof. Linas Rovas, Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojas akušeris –ginekologas ypač sudomino konferencijos dalyvius. Profesorius L. Rovas teigė, kad moteris, atlikdama reprodukcinę funkciją, atiduoda tam labai didelę dalį savo gyvenimo. „Nėštumo metu labai daug aukoja, rizikuodamos ateityje numirti arba susirgti dėl kažkokios patologijos, kuri įvyko nėštumo metu. Jeigu nesiimsime priežiūros, moterys turės visą puokštę širdies ir kraujagyslių ligų patologijų. Mumyse užfiksuota, kad vyrai dažniau miršta nuo šių ligų, tačiau moterys turi tą pačią labai didelę problemą“, - teigė pranešėjas akcentuodamas, kad didžiausias moterų mirtingumas yra po gimdymo, o ne nėštumo laikotarpiu, tačiau pas mus tam dar neskiriama pakankamai dėmesio.
Prof. L. Rovas skatino atkreipti dėmesį į tai, kad sveikatos problemos, kurios moterį užklupo nėštumo metu, po gimdymo nesibaigia. Gimdymas išsprendžia tik kai kurias tiesiogiai su nėštumu susijusias problemas“ preklampsija, eklampsija, kraujospūdžio padidėjimas. O pakitimai, kurie atsirado nėštumo metu ir sukėlė nėštumo problemas, po gimdymo tęsis ir toliau, tik kurį laiką moteris jų gali nejausti. „Nesant geros priežiūros ar net gydymo tie pakitimai progresuos ir gali turėti įtakos ne tik moters gyvenimo kokybei, bet ir gyvenimo trukmei“, - patikino prof. L. Rovas, negailėdamas akivaizdžiai teiginį iliustruojančių faktų, į kuriuos ne tik mūsų moterys, bet ir medikai nekreipia dėmesio. Nes, pasak profesoriaus, dešimtmečiu atsiliekame nuo pažengusių šalių.
Pranešimą „Gimdos kaklelio vėžio prevencija. Nauja redakcija: šeimos gydytojo veiksmai“ skaitė Respublikinės Šaulių ligoninės gydytoja akušerė-ginekologė Agnė Lukošienė. Pristačiusi 31-erių metų moters ligos istoriją gydytoja parodė, kokia klastinga liga gali būti gimdos kaklelio vėžys, kurį sukelia žmogaus papilomos virusas. Gydytoja atvirai kalbėjo ne tik apie šio viruso rizikas, kurių neišvengia ne tik moterys, bet ir vyrai. Todėl, pasak pranešėjos, labai svarbi šios ligos prevencija – skiepai nuo ŽPV, kurie jau atliekami ne tik mergaitėms, bet ir berniukams.
Pagimdžius kūdikį gali užsitęsti ne tik fizinės sveikatos problemos, bet ir emociniai sunkumai. Apie emocinius sunkumus pagimdžius, pogimdyvinės depresijos simptomus, rizikos veiksnius ir pagalbos galimybes kalbėjo Sigita Valevičienė, psichologė psichoterapeutė iš Kauno.
Įdomūs ir vertingi konferencijos dalyviams buvo ir antroje dalyje, skirtoje vaikų ir paauglių sveikatai, skaityti pranešimai.
VUL Santaros klinikos prof. Vaidotas Urbonas perskaitė pranešimą „Omega-3 poveikis vaikų intelekto ir nervų sistemos vystymuisi“. Pranešimą „Psichoaktyvių medžiagų vartojimo vaikų ir paauglių amžiuje keliami iššūkiai: priežastys, pasekmės, pagalbos galimybės“ skaitė Dalia Vėlavičienė, vaikų ir paauglių psichiatrė, atvykusi š Kauno klinikų. Pranešimą „Vaikų reaktyviniai artritai“ skaitė Respublikinė Šiaulių ligoninės vaikų gydytoja reumatologė Gintarė Mockevičiūtė-Narbutienė. Respublikinės Šiaulių ligoninės vaikų endokrinologė dr. Margarita Valūnienė konferencijos dalyvius sudomino pranešimu apie genetinį sutrikimą Ternerio sindromą, kuris diagnozuojamas tik mergaitėms. Konferenciją pranešimu „Vaikų šlapimo organų infekcijos: diagnostika ir gydymo rekomendacijos“ užbaigė gydytojas Povilas Žemaitis, vaikų nefrologas, dirbantis Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.
Nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės vaikų ligų gydytoja endokrinologė dr. Margarita Valūnienė (iš kairės), vaikų ligų gydytojas nefrologas Povilas Žemaitis ir vaikų ligų gydytoja reumatologė Gintarė Mockevičiūtė sudomino konferencijos dalyvius vertingomis žiniomis.

Zitos Katkienės nuotr. 

Pranešimą paskelbė: Respublikinė Šiaulių ligoninė, VšĮ
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-24 12:21
Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal