Ministrė A. Bilotaitė: strateginių objektų apsaugai reikia daugiau investicijų ir vienodo apsaugos standarto

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu aptarė kritinės infrastruktūros apsaugą ir planus ją stiprinti.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, valstybės strateginiai objektai, kurių nemažai yra energetikos sektoriuje, turi būti saugomi moderniomis technologijomis, kaip ir valstybės siena su Baltarusija ar Rusija.

„Pablogėjus geopolitinei situacijai regione bei įvertinus galimas rizikas kritinės infrastruktūros sektoriuje, tokių valstybei svarbių objektų saugumas turi būti stiprinamas. Jų saugumas priklauso nuo įdiegtų modernių saugos priemonių, taip pat ir nuo investicijų dydžio. Su energetikos ministru aptarėme poreikį ir galimybes energetikos įmonėms daugiau investuoti į saugumo užtikrinimą ir kad investicijos būtų derinamos su Viešojo saugumo tarnyba“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės A. Bilotaitės, vien fizinio patruliavimo tokių objektų apsaugai nepakanka. Taip pat būtina investuoti ir į saugumą užtikrinančių pareigūnų kompetencijas.

Šiuo metu tarpinstituciniu lygiu siekiama sutarti dėl kompleksinio požiūrio ir vienodo apsaugos priemonių standarto strateginės reikšmės objektuose. VRM iniciatyva iškeltas ir klausimas dėl investicijų į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos priemonių modelio.

Už 12-kos strateginių objektų fizinę apsaugą šalyje atsakingi patys objektų valdytojai ir Viešojo saugumo tarnyba. Kritinės infrastruktūros saugumo atsakomybė yra paskirstyta tarp 4 ministerijų.

Kartu su Nacionaliniu krizių valdymo centru rengiamas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo siūloma nustatyti grėsmių reagavimo lygius ir vienodas saugumo užtikrinimo bei reagavimo priemones.

Strateginių objektų saugumo planuose planuojama numatyti ir sąveikos su Lietuvos kariuomene algoritmus. Įvertinus karo Ukrainoje pamokas svarbu, kad Lietuvos kariuomenė įsitrauktų į strateginių objektų apsaugą dar iki karo padėties.

2023 m. spalio mėn. VRM patvirtino Vidaus reikalų sistemos atsparumo hibridinėms grėsmėms gaires. Jose vienas iš elementų – kritinės infrastruktūros apsauga.

Nuo kitų metų sausio 1 d. atkuriama VSAT Pakrančių apsaugos rinktinė – tai leis šiai rinktinei specializuotis jūrinės sienos apsaugoje, daugiau dėmesio skirti prie jūros esančios kritinės infrastruktūros apsaugai.

Abi ministerijos skirs ypatingą dėmesį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto apsaugos koncepcijai ir jos įgyvendinimui.

Pranešimą paskelbė: LR Vidaus reikalų ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-24 14:32
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal