Prezidentas: visuotinė gynyba yra visų ir kiekvieno įsitraukimas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienio rytą sukvietė pirmąjį Nacionalinės visuotinės gynybos koordinavimo tarybos posėdį.

Pagrindinis tarybos tikslas, pasak šalies vadovo, yra siekti visuotinio dalyvavimo ir įsitraukimo rengiantis valstybės gynybai. „Visuotinė gynyba yra visų ir kiekvieno piliečio įsitraukimas“, – pabrėžė Prezidentas.

Prezidento teigimu, kiekvienas turi rasti savo vietą ir galimybes valstybės gynyboje, todėl reikalingas pasirengimas ne tik per valstybės ar savivaldybių institucijas, bet ir per ūkio subjektus, bendruomenes, organizacijas, piliečių įtraukimą įgyvendinant pasirengimą vykdyti užduotis. Ne mažiau svarbios yra įgalintos civilinės struktūros, kurios gali ir turi suvienyti skirtingus visuomenės dalyvius vykdant bendras gynybos užduotis. 

Pirmajame posėdyje aptartos tarybos veiklos prioritetinės sritys, kurios padės formuoti gerąją praktiką įgyvendinant gynybai svarbias užduotis. Tai – gyventojų aprūpinimas maisto produktais, vidaus saugumo užtikrinimas ir susisiekimo sistemos funkcionavimas.

„Dėkoju tarybos nariams už aktyvų įsitraukimą ir pilietiškumą. Neabejoju, kad drauge pavyks tiek išjudinti kai kurias snaudžiančias institucijas, tiek sutelkti plačias visuomenės grupes“, – posėdyje sakė Prezidentas.

Nacionalinė visuotinė gynybos koordinavimo taryba suformuota praėjusią savaitę, jai vadovauja Prezidentas. Tarybos nariai apima platų visuomenės atstovų ratą, jie rinksis reguliariai ir vertins Valstybės gynybos plano pažangą. Artimiausiame posėdyje bus sprendžiama dėl informacijos gyventojams ir organizacijoms parengimo.

Valstybės gynybos planas yra viešas dokumentas, paskelbtas ir prieinamas Prezidento kanceliarijos interneto svetainėje. Šiuo metu kuriama platforma, kuri padės kiekvienam lengviau įsivertinti, kur ir kaip prie valstybės gynybos būtų galima prisidėti kilus karui. Siekiant didinti jo prieinamumą, Valstybės gynybos planas rengiamas ir lengvai suprantama kalba, taip pat bus išverstas į anglų kalbą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-27 12:58
Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal