A. Romanovskis: verslas – būtinas partneris saugant šalį nuo grėsmių

Po pirmojo visuotinės gynybos koordinavimo tarybos posėdžio vykusio pirmadienį, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis tvirtina, kad verslą atstovaujančių organizacijų įtraukimas į šią tarybą yra žingsnis, kuriuo pripažįstama, jog verslas yra reikalingas ir būtinas partneris šalies gynyboje.

„Ši taryba – tai tiltas tarp verslo ir institucijų, padėsiantis verslą priartinti prie sprendimų priėmimo, kurie susiję su gynyba. Verslas turi reikalingus įrankius, kai mes kalbame apie reikalingų priemonių gamybą ir tiekimą, žmonių mobilizavimą ir kt., todėl jei tikrai siekiama apsaugoti mūsų šalį nuo grėsmių, verslas turi būti suvokiamas kaip neatsiejama gynybos dalis“, - paaiškina A. Romanovskis.

Nacionalinė visuotinės gynybos koordinavimo taryba, kuriai prezidentas Gitanas Nausėda davė pritarimą dekretu, buvo suformuota praėjusį penktadienį. Jos pagrindinis tikslas - įtraukti į gynybos rengimo procesą visuomenę ir įvairias institucijas.

„Labiausiai džiugina, kad tai ko gero pirmas formatas, kur verslas, nevyriausybinės organizacijos, kariuomenė ir institucijos kartu su Prezidentu bendrai gvildens specifinius klausimus - ar tai būtų prekyba, transportas, medicina ar telekomunikacijos. Tai aukščiausio lygio pasitikėjimas valstybės vadovo parodytas verslui ir deklaravimas, kad verslas, verslininkai, darbuotojai yra neatsiejama mūsų visuotinės gynybos dalis. Kad tai tas partneris, kuris dalyvaus vykdant pasiruošimą valstybės gynimui“, - tikino LVK prezidentas.

Visuomenėje vis dar stingant informacijos apie tai, kaip turėtų būti elgiamasi mobilizacijos, evakuacijos ar karo padėties atveju, A. Romanovskis teigia, kad būtent šis naujas formatas leis pasiūlyti būdus, kaip verslas ir darbuotojai turėtų elgtis kiekvienu atveju.  

„Mes turime valstybės gynybos tarybos patvirtiną visuotinės gynybos planą, kuriame pirmą kartą verslas yra atskirtas kaip atskiras segmentas tame plane ir būtent tai padės verslininkams ir darbuotojams ieškant atsakymų, kaip jie turėtų ruoštis ir gyventi karo padėties ar agresijos sąlygomis, kokios būtų jų užduotys, arba kaip turėtų ruoštis, kad mes galėtume išvengti tų grėsmių“, - teigė A. Romanovskis.

Lietuvos verslo konfederacija primena, kad verslas yra viena aktyviausių visuomenės grupių, kalbanti apie šalies saugumo užtikrinimą ir pasirengimą gynybai – dar 2022 m., vos prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, būtent LVK pasiūlė įvesti krašto gynybos mokestį, o šiemet aktyviai remia visuotinį šaukimą į privalomąją karo tarnybą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos verslo konfederacija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-28 12:41
Krašto apsauga, saugumas, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal