Tarptautinėje konferencijoje „ES+U“ didžiausias dėmesys skirtas dirbtiniam intelektui, amžėjimui ir talentų pritraukimui

Lietuvos parodų ir kongresų rūmuose „Litexpo“ įvyko pirmoji tarptautinė konferencija apie Europos Sąjungos (ES) investicijas Lietuvoje, Sanglaudos politikos ateitį ir ateities tendencijas. Jos metu trijų Baltijos šalių finansų ministrai, patyrę tarptautiniai profesionalai ir Europos Komisijos ekspertai diskutavo apie investicijų naudą žmonėms, verslui, viešajam sektoriui.

Tarp laukiančių iššūkių – sparti skaitmenizacija  

Konferencijos „ES+U” pranešėjų teigimu, vienas iš svarbiausių artimosios ateities iššūkių, kuriems turime pasirengti, auganti skaitmenizacija.

„Gyvename lūžiniu laikotarpiu, kuomet ypatingai svarbiu tampa mūsų santykis su sparčiai vystomomis technologijomis. Sprendimai, kuriuos priimame šiandien, nulems tiek mūsų, tiek verslo ir sprendimų priėmėjų veiksmus ateityje. Būsime priversti pritaikyti sistemas ir procesus prie vykstančių rinkos pokyčių“, - dalijosi futuristė, knygų autorė Amelia Kallman.

Jai antrino kūrybininkas, „BM Boutique“ įkūrėjas Antonio Bechtle bei Nacionalinio socialinės integracijos instituto steigėjas Arūnas Survila, kurie savo pranešimuose teigė, kad dirbtinis intelektas (DI), nors ir sparčiai vystoma technologija, tačiau ateityje išaugs žmogiškojo kontakto ir žmogiškųjų gebėjimų vertė. „Man dirbtinis intelektas reiškia žmogaus kūrybiškumo, įžvalgumo, kūrybiškumo atgimimą. Žmogus geba pasiūlyti vis naujas idėjas ir sprendimus, o dirbtinis intelektas tik atkartoja tai, kas jau buvo sukurta“, - dalijosi A. Bechtle.

Darbo rinkoje – amžėjimas

Pranešimus renginyje pristatę ekspertai taip pat pabrėžė, kad kurdami visuomenės imunitetą ateities iššūkiams, turime atkreipti dėmesį į tai, jog darbo rinkoje vis dažniau susidursime su amžėjimo problema.

„Tyrimai rodo, jog idealiomis sąlygomis žmogus galės gyventi ir 150 metų. Vadinasi, darbo rinka turės patirti turbulenciją ir prisitaikyti prie vykstančių pokyčių, o vyresnių žmonių įtraukimas į rinką, gali tapti ekonominės sėkmės rodikliu“, - teigė „ERDA group“ įkūrėja ir partnerė Zane Čulkstēna.

Tuo tarpu Nacionalinio socialinės integracijos instituto steigėjas Arūnas Survila bei „Baltic Sandbox Ventures“ bendraįkūrėjas ir partneris Andrius Milinavičius atskleidė vyresnės kartos integracijos poreikį bei kaip šios  visuomenės dalies  nepalikti pokyčių pakraštyje. „Socialinė inovacija būna labai paprasta ir aiški – kažkam reikia namų, o kažkam – pagalbos integruojantis į visuomenę“, - teigė A. Survila. 

Greiti sprendimai ekonomikoje

Konferencijos metu išskirtinis dėmesys skirtas ir naujam Europos Sąjungos investicijų fondų periodui,  pasikeitusioms  verslo finansavimo sąlygoms bei  sritims, atsidūrusioms  dėmesio centre. 

Panelinės diskusijos „Investuojame į Lietuvos verslą: kas dėmesio centre?“ dalyvių teigimu, atsižvelgiant į pokyčius, bus svarbu priimti greitus ir savalaikius sprendimus ekonomikoje. „Skiriamos finansinės paskatos sudaro galimybę pritraukti ir privačias lėšas, kurios multiplikuojasi ir padeda įgyvendinti valstybinius tikslus“, - diskutavo pranešėjai.

Diskusijos dalyviai taip pat pastebėjo, kad šiuo metu turime ir klaidų biudžetą, kuriuo galime naudotis. „Nežinome, kas mūsų laukia ateityje, todėl turime drąsiai investuoti į talentus ir juos prisitraukti. Nesvarbu, kuriame pasaulio krašte tuos talentus surasime“, - dalijosi diskusijos dalyviai. 

Pasak jų, geriausia, kas gali nutikti – Lietuva taps lyderiaujančia valstybe, kurią kitiems teks vytis. „Nebijokime rizikuoti ir priimti drąsius sprendimus – taip tapsime pavyzdžiu kitiems“, - sakė Inga Beiliūnienė, „Invega“ valdybos narė. 

Pirmojoje tarptautinėje konferencijoje dalyvavo daugiau nei 30 pranešėjų, pristatyta 17 pranešimų, surengtos 4 panelinės diskusijos. Tarptautinės konferencijos pabaigoje taip pat apdovanoti projekto „Europos burės 2023” laimėtojai. Tarp 130 dalyvių – didžiausią vertę žmogui, kraštui, valstybei kuriantys ES fondų lėšomis finansuojami projektai.

Pranešimą paskelbė: UAB "Publicum"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-11-28 17:32
ES, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal