Seimo nario M. Puidoko pranešimas: „Vaikai turi jaustis saugūs!“

2023 m. gruodžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Seimo narys Mindaugas Puidokas kreipėsi į Valstybinės vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) direktorę Ilmą Skuodienę, kad ji pateiktų atsakymus dėl visą Lietuvą sukrėtusio vaiko paėmimo iš mamos, įvykusio 2023 m. rugsėjo 21 d.

M. Puidokas kreipdamasis kelia šiuos klausimus: „Ar šis atvejis VVTAĮT buvo išsamiai ištirtas? Jei taip, – kokios buvo šio tyrimo išvados, ar buvo nubausti nustatyti atsakingi darbuotojai? Kokia buvo nuobauda? Ar jie buvo nušalinti nuo darbo VVTAĮT? Ar jie šiuo metu vis dar dirba VVTAĮT? Kodėl apie tyrimą ir nuobaudas nepaviešinta visuomenei, siekiant gerinti pasitikėjimą tarnyba? Ar po šios skandalingos situacijos įvykimo yra priimti būtini nauji teisės aktai ar reglamentai?“

Seimo nario Aido Gedvilo teigimu, „nereikia didelio proto suprasti, kad toks Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbas yra visiškai nepriimtinas. Nereikia žinoti Teismo sprendimo ar bylos detalių, kad padarytum išvadą, jog taip elgtis negalima, ir didžiausią žalą vaiko psichikai savo veiksmais daro būtent Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai. <...> Negalima paminti žmogiškumo dėl biurokratinio pliusiuko. Kol Lietuvos teritorijoje veikia tarnybos, priešiškos Lietuvos vaikams ir jų tėvams, Seime negali būti klausimo, kuris būtų svarbesnis už šį“.

Mišrios grupės frakcijos nepartiniai nariai M. Puidokas ir A. Gedvilas kartu su kitais opozicijos nariais į Seimo posėdį ketvirtadienį ir į Laikinąją Vyriausybės veiksmų kontrolės ir tyrimų grupę jau pakvietė vaiko teisių kontrolierę Editą Žiobienę ir Valstybinės vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) direktorę I. Skuodienę. M. Puidokas teigia: „Tikiuosi, kad bus gauti atsakymai į iškeltus klausimus. Visos tarnybos turi bendradarbiauti tokiais atvejais ir rasti būdą, kuris nebūtų žalingas vaikui! Tokių skaudžių situacijų įvairiuose Lietuvos miestuose iškyla ne viena.“

Seimo nariai, gavę oficialius atsakymus, ketina kreiptis ir į generalinį policijos komisarą Renatą Požėlą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Anot dr. M. Puidoko, „mes norime gyventi tokioje Lietuvoje, kurioje vaikai jaustųsi saugūs. Žmogiškumas ir atsakomybė turi būti svarbiausi dalykai! Vaikas nėra bulvių maišas, kurį galima perkelti iš vienos dėžės į kitą“.

 

Daugiau informacijos:

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys

Dr. Mindaugas Puidokas

Tel.: (8 5) 209 6625, mob. +370 668 42 012

El. p. mindaugas.puidokas@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-06 09:02
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal