Vilniuje – nepamirštamos šimtametės vilniškių amatų meistrų tradicijos

Apie Vilniaus amatų paveldą pradedama kalbėti minint Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 1323 m. rašytus laiškus, kuriuose į Lietuvą buvo kviečiami kariai, pirkliai, ir amatininkai (kalviai, račiai, batsiuviai, kailiadirbiai, malūnininkai, akmenskaldžiai, auksakaliai, ir kt.). Amatininkų cechai sostinėje ėmė kurtis XV a. pabaigoje. 1495 m. Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino pirmojo Vilniaus auksakalių cecho statutą. Netrukus po auksakalių cecho Vilniuje įsikūrė kalvių, odininkų, batsiuvių, kailiadirbių, kepurininkų, audėjų, stalių, mūrininkų, dailidžių susivienijimai. XIX a. viduryje cechų padaugėjo iki 62, ir gyvavo bene ilgiausiai Europoje – iki 1893-iųjų metų. Kaip tautinio savitumo požymis amatai susilaukia ir tam tikro valstybės palaikymo bei skatinimo. 2001 m. Vilniaus savivaldybė patvirtino Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą. Pradėjus ją vykdyti, įsikūrė atvira keramikos dirbtuvė – galerija „Amatų gildija“, „Vilniaus puodžių cechas“, „Baltijos gintaro meno centras“, „Juodosios keramikos centras“ ir kt. Šiuo metu Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą, kuruojamą Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros vykdo 12 sostinės galerijų ir amatų dirbtuvių. Kiekviena jų – išskirtinė, savita, atspindinti senųjų tradicinių amatų tąsą ir tradicijas. 2023 m. švenčiant Vilniaus 700-ųjų  metų jubiliejų, Vilniaus galerijos ir dirbtuvės kartu su Vilniaus miesto savivaldybe ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra kvietė į įvairias miesto šventes, parodas, meistrystės demonstravimus ir edukacines veiklas. Vilniečiai ir miesto svečiai iš arti galėjo susipažinti su skirtingų senųjų ir tradicinių amatų veikla bei patys išbandyti ar patobulinti savo meistrystės įgūdžius. Galerija VšĮ „Vita Antiqua“  kvietė į nemokamus tekstilės technologijų – augalinio dažymo, juostų vijimo, mezgimo kauline adata užsiėmimus. „Sauluva“ galerijoje lankytojai buvo supažindinami ir praktiškai apmokomi senųjų tradicinių amatų – Vilniaus krašto verbų rišimo, šiaudinių sodų ir jų papuošimų rišimo, bičių vaško žvakių liejimas, vytinių juostų audimo. Gausiomis ir nemokamomis edukacijomis išskyrė Baltijos gintaro meno centras ir VšĮ „Amatų gildija“. Baltijos gintaro meno centre galima buvo ne tik sužinoti apie gintaro istoriją, bet ir pačiam pasigaminti gintarinį amuletą. VšĮ „Amatų gildija“ nemokamose edukacijose galima buvo susipažinti su puodininkystės ir audimo amatais. Pastarąsias edukacijas daugiausiai rinkosi organizuotos darželių, mokyklų ir vaikų ir paauglių dienos centrų grupės. Neužmirštos liko ir neįgaliųjų bendruomenės. Juodosios keramikos centras kartu su aklųjų ir silpnaregių bendruomene vykdė keramikos užsiėmimus "Aš ir Vilnius - istorija molyje“. Lino audimą reprezentavo Audimo manufaktūra „Jūratė“, kuri kvietė į nemokamus kelių dienų audimo kursus senovinėmis horizontaliomis staklėmis bei vedė edukacinius užsiėmimus senjorams.

Senieji Vilniaus amatai buvo pristatyti dviejų dienų istorinėje Šv. Baltramiejaus mugėje, kuri vyko rugpjūčio 18-19 d. Vilniaus rotušės aikštėje. Ją organizavo Vilniaus dailiųjų amatų asociacija kartu su VšĮ „Amatų gildija“. Vienoje vietoje susirinko net 50 amatų meistrų, kurie demonstravo savo amato subtilybes ir dalinosi paslaptimis, o lankytojus linksmino senosios muzikos grupė „Remdih“ bei akrobatai žonglieriai „Vagabundus Collective“ iš Čekijos. Istorinės Šv. Baltramiejaus mugės metu pirmą kartą buvo pristatyti rekonstruoti istoriniai XVI a. Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto kostiumai, puošti išskirtiniais papuošalais. Kostiumus rekonstravo dr. Daiva Steponavičienė, juvelyrinius dirbinius - Darijus Gerlikas. Kiek ankstesni, XIV a. vyro ir moters kostiumai buvo atkurti ir demonstruojami VšĮ „Vita Antiqua“ galerijoje.

Iki gruodžio pabaigos vis dar vyksta įvairios edukacijos, parodos, paskaitos. Švęskime Vilniaus gimtadienį kartu. Galerijų, kuriose vyksta renginiai sąrašas:

VšĮ „Amatų gildija“, UAB „Sauluva, VšĮ „Meno niša“, VšĮ „Vita Antiqua“, UAB „Baltijos gintaro meno centras“, VšĮ Juvelyrikos mokyklas „Vilnensis“, UAB „Jūratė Eu“, "VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“, VšĮ „Juodosios keramikos centras“, VšĮ Amatų ir menų centras „Naujoji Sirena“, IĮ G.Rūko „Styginiai instrumentai ir strykai“.

Pagrindinis rėmėjas Vilniaus miesto savivaldybė, koordinatorius Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra. Daugiau informacijos https://www.vsaa.lt/

Pranešimą paskelbė: VšĮ "Amatų gildija"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal