Prezidentas: Ukrainos pergalė – greičiausias būdas sugrąžinti Rusijos pagrobtus vaikus

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį paragino tarptautinę bendruomenę vieningai siekti tūkstančių Ukrainos vaikų, kuriuos pagrobė ir prievarta deportavo Rusija, sugrąžinimo jų šeimų nariams.

Šalies vadovas, kreipdamasis į Tarptautinės šalių koalicijos dėl Ukrainos vaikų grąžinimo susitikimo dalyvius, pabrėžė, kad Rusijos režimas savo veiksmais pasikėsino į tėvų ir vaikų meilę bei sukėlė grėsmę vaikų tapatybei, taip pažeisdamas švenčiausias bet kurios žmonių bendruomenės normas.

Lietuva kartu su visu demokratiniu pasauliu solidarizuojasi su Ukraina ir reikalauja, kad Rusija nedelsdama sustabdytų vykdomą nusikaltimą ir paleistų ukrainiečių vaikus.

„Visos tarptautinės bendruomenės pareiga – padėti Ukrainai pasiekti pergalę, suteikiant jai karinę ir finansinę paramą, nes tik Rusijos pralaimėjimo atveju galima būtų greičiau sugrąžinti pagrobtus vaikus“, – vaizdo įraše sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, vaikų grąžinimas tėra pirmas žingsnis. Lygiai taip pat svarbu siekti, kad asmenys, savo sprendimais lėmę žiaurų nusikaltimą, už tai teisiškai atsakytų. Lietuva prisidės prie tarptautinių pastangų užtikrinti teisingumą.

Prezidentas G. Nausėda pabrėžė, kad Lietuva tvirtai remia Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio 10 žingsnių taikos planą, kaip būdą teisingai ir ilgalaikei taikai įtvirtinti. Siekdama teritorinio vientisumo atkūrimo, energetinio saugumo ir Rusijos teisinės atsakomybės užtikrinimo, Ukraina gali pasikliauti Lietuvos diplomatine, karine, finansine ir humanitarine pagalba.

„Ukraina šimtmečiais sėkmingai priešinosi daugybei Rusijos bandymų paneigti ir užgniaužti jos istoriją, kultūrą ir tapatybę. Šiandien esu tikras: ji įveiks ir šią agresiją“, – sakė Prezidentas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-08 13:56
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal