Prezidentas apdovanojo iniciatyvos „Lietuvos galia“ laureatus

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su pirmąja ponia Diana Nausėdiene šeštadienį dalyvavo tradiciškai organizuojamoje pilietinės iniciatyvos „Lietuvos galia“ metinių apdovanojimų ceremonijoje.

Šalies vadovas pasidžiaugė, jog projektas „Lietuvos galia“ šiais metais subūrė dar daugiau organizacijų, bendruomenių ir pavienių aktyvių piliečių iniciatyvų, kurių vykdomos veiklos prisideda prie žalesnės, stipresnės, teisingesnės ir inovatyvesnės Lietuvos kūrimo. Gausus gerovės kūrėjų būrys vienija jau apie 400 organizacijų ir bendruomenių Lietuvoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Naujojoje Zelandijoje, Ispanijoje, Vokietijoje ir Norvegijoje.

„Kaskart, atsivertęs „Lietuvos galios“ iniciatyvų sąrašą, negaliu atsistebėti jų įvairove. Matau įkvepiančias istorijas žmonių, kurie nebijo iššūkių, siūlo idėjas ir buria bendraminčius. Žinau tai ne iš nuogirdų ar trumpų aprašymų – kartu su Diana ir komandos nariais per dvejus metus aplankėme daugiau nei 50 iniciatyvų. Kiekvieną kartą įsitikiname, koks nuostabus žmonių gebėjimas įkvėpti vieniems kitus bendram veiksmui“, – sakė šalies vadovas.

Apdovanojimų ceremonijos metu buvo pristatyti šių metų konkurso laureatai – 20 organizacijų ir bendruomenių, kurios užsiima įvairiausiomis veiklomis: rengia šunis asistentus, atveria netikėtas architektūrines erdves, padeda užsieniečiams mokytis lietuvių kalbos, puoselėja tvarų požiūrį į daiktus.

Pasak Prezidento, šios istorijos moko, kaip svarbu domėtis tuo, ką veikia šalia esantys. Domėtis, kuo gyvena mūsų kaimynai, bendruomenių nariai, nevyriausybinės organizacijos. Kiekvienas žmogus, sakė šalies vadovas, gali pasitikrinti savo jėgas tik aktyviai veikdamas ir siekdamas išsikeltų tikslų. Taip pat ir bendruomenė tampa stipresnė, jos nariams prasmingai veikiant drauge.

„Lietuvos galia“ man yra būtent tokia bendruomenė, kurioje kiekvienas gali atrasti bendraminčių. Bendruomenė, kurioje nuolat auga, stiprėja ir grūdinasi pilietinė galia. Mūsų Lietuvos galia“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Šiandienos šventė liudija, kad bendrystės tiltų, grįstų nesavanaudiška ir kilnia visuomenine veikla, tiesimas įgauna pagreitį visuose Lietuvos regionuose. Matome, kaip Jūsų visų pavyzdys – dalijimasis gerumu ir prasmingomis veiklomis – keičia ne tik konkrečias bendruomenes, bet ir visą šalį. Mūsų visų bendros pastangos brandina nepaprastai svarbų dalyką – didžiadvasiškumo kultūrą“, – sveikinimo žodį bendruomenėms tarė pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Prezidentas kartu pirmąja ponia padėkojo kiekvienam įsitraukiančiam, dalyvaujančiam ir rodančiam pavyzdį bei pakvietė prie „Lietuvos galios“ prisijungti ir daugiau bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų bei piliečių. 

„Dalinkitės savo gerais darbais. Tapkite „Lietuvos galios“ ambasadoriais. Įkvėpkite dar daugiau Lietuvos žmonių prisidėti prie žalesnės, stipresnės, teisingesnės ir inovatyvesnės šalies kūrimo. Aš savo ruožtu sieksiu, kad bendruomenės Lietuvoje būtų geriau matomos ir turėtų kuo geresnes sąlygas veikti“, – teigė Prezidentas.

Įteikdamas apdovanojimus konkurso laureatams, Prezidentas nuoširdžiai pasveikino visus „Lietuvos galios“ dalyvius ir pabrėžė, kad labai didžiuojasi visomis bendruomenėmis. „Jūsų iniciatyvos stiprina Lietuvą – stiprina mus visus“, – pabrėžė šalies vadovas.

Iniciatyvos „Lietuvos galia“ tikslas – aktyvinti visuomenės įsitraukimą į valstybės gyvenimą ir stiprinti pilietinę galią. Tai platforma savanoriams, bendruomenėms, aktyviems piliečiams ir kitiems pristatyti savo veiklas, rasti bendraminčių ir sulaukti palaikymo. Rodydama geruosius pavyzdžius, inovatoriškus sprendimus, sėkmės istorijas, iniciatyva siekia didinti jų žinomumą ir sklaidą, įkvėpti kitus imtis veiksmų ir prisidėti prie savo valstybės kūrimo.

Iš atrinktų nominantų visuomenė ir komisija, sudaryta iš viešojo ir nevyriausybinio sektoriaus įvairių sričių ekspertų, balsuodami išrinko apdovanojimų laureatus keturiose kategorijose: „Žalia Lietuva“, „Stipri Lietuva“, „Teisinga Lietuva“ ir „Inovatyvi Lietuva“.

„Stiprios Lietuvos“ kategorijoje apdovanojimus pelnė iniciatyvos „Arbatos pertrauka – vitaminas mokyklos bendruomenei ir Lietuvai!“, „Kairelių kaimo bendruomenės braškės“, „Turtingi – dalindamiesi, laimingi – bendraudami“, „Saulė šviečia visiems“ ir „Sigutėnų kaimo bendruomenė“.

„Žalios Lietuvos“ kategorijoje – „BaiDarom“, „Idėjų lysvė“, „Gyvi Gali“, „Stebuklingas Lietuvos gamtos pasaulis“ ir „VšĮ Nelik vienas ir Degaičių kaimo bendruomenės daiktų atiduotuvė“.

„Inovatyvios Lietuvos“ kategorijoje – „Open House Vilnius“, „Pirmieji šunys asistentai Lietuvoje“, „Nėštumo kalendorius“ ir „Kūdikio dienoraštis“ – edukacija tėvams, prie kurios gyvavimo prisideda daugelis“, „SPEAK Lithuania“ ir „Menų skalbykla – meno sklaida kaime“.

„Teisingos Lietuvos“ kategorijoje – „Vaikų svajonės“, „Namai visiems“, „Aš ypatingas“, „Visuomeninė Rasų kapinių draugija“ ir „Organų donorų pagerbimas ir padėka jų artimiesiems už padovanotą gyvenimą“.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-09 14:22
Socialinė sauga, Savivalda, regionai
pasidalinti
atgal