Lietuvos istorinė vėliava nuolat plevėsuos pasienio kontrolės punktuose

2023 m. gruodžio 12 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

 Seimas priėmė Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pataisas, kuriomis nutarta nuo kitų metų kovo 1-osios įpareigoti nuolatos iškelti Lietuvos istorinę vėliavą pasienio kontrolės punktuose. Ji turės būti nuolat iškelta tarptautiniuose oro uostuose, atviruose tarptautinei laivybai jūrų ir upių (vidaus vandenų) uostuose, geležinkelio stotyse ar prie automobilių kelių įsteigtose vietose, kuriose patikrinimą atlieka Valstybės sienos apsaugos tarnyba, muitinė ir kitos įgaliotos valstybės institucijos.

„Lietuvos istorinė vėliava yra viena seniausių Europoje ir tokiu būdu pas mus atvykstantys svečiai įsitikintų ir galėtų pamatyti, kad Lietuvos valstybingumas siekia beveik tūkstantmetį. Mūsų valstybė mena ilgaamžę istoriją ir tai būtų, sakykim, netgi tam tikras atsakas į Rusijos pasienio punktuose iškeltas didžiąsias Rusijos vėliavas arba plintančiam litvinizmui iš Baltarusijos pusės“, − pristatymo metu yra sakęs šio pasiūlymo rengėjas Seimo narys Andrius Kupčinskas.

Be to, pagal įstatymo pakeitimus, istorinė vėliava liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dieną – bus keliama prie, virš ar ant visų valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų pastatų.

Įstatyme taip pat įvirtinta nuostata, kad Lietuvos valstybės istorinė vėliava gali būti iškeliama prie, virš ar ant gyvenamųjų namų gyventojų iniciatyva. Tokiu būdu istorinės vėliavos naudojimas prie gyvenamųjų namų bus reglamentuotas įstatymu.

Už šiuos teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-3017(2) balsavo 116 Seimo narių, susilaikė 4 parlamentarai.

Seimas taip pat priėmė Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta įtvirtinti išimtį ir neįpareigoti kelti Lietuvos valstybės vėliavos valstybės švenčių dienomis prie gyvenamųjų namų, kuriuose nėra nuolat gyvenama. Iki šiol įstatymas prie visų gyvenamųjų namų, nepriklausomai nuo to, ar namas yra gyvenamas, ar negyvenamas, įpareigojo iškelti Lietuvos valstybės vėliavą valstybės švenčių dienomis. Šiuos pakeitimus (projektas Nr. XIVP-700(3) parėmė 115 Seimo narių, prieš buvo 1, susilaikė 3 parlamentarai.

Parengė

Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuro patarėjas

Rimas Rudaitis

Tel. (8 5)  209 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-12 12:00
Politika
pasidalinti
atgal