Teismas paliko galioti LRTK sprendimą dėl baudos skyrimo VšĮ „Mūsų TV“ už dezinformacijos skleidimą

2023 m. gruodžio 7 d. Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė VšĮ „Mūsų TV“ skundą, kuriame buvo prašoma panaikinti Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (toliau – LRTK) 2022 m. spalio 19 d. sprendimą Nr. KS-119 „Dėl baudos skyrimo VšĮ „Mūsų TV“.  Savo skunde VšĮ „Mūsų TV“ taip pat prašė atlyginti jai žalą, atsiradusią dėl LRTK veiksmų.

Primename, kad 2022 m. spalio 19 d. LRTK skyrė 2200 eurų baudą VšĮ „MŪSŲ TV“ už dezinformacijos platinimą interneto svetainėje musutv.lt

Atlikusi interneto svetainės musutv.lt stebėseną, LRTK nustatė, kad joje buvo skleidžiama informacija, pažeidžianti Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymą (toliau – VIĮ), t.y. joje buvo platinama dezinformacija.

Akivaizdžiai matėsi, kad musutv.lt  paskelbtuose reportažuose jų dalyviai siekė formuoti palankią nuomonę Rusijos Federacijos ir Baltarusijos vykdomos užsienio politikos atžvilgiu, diskredituojant Lietuvos valdžios institucijas, jų teisėtumą, nepriklausomumą ir demokratiškumą. Taip pat buvo šališkai atsiliepiama apie įvykius Donecke ir Luhanske, iš esmės kvestionuojant Ukrainos suverenitetą ir jos teritorinį vientisumą, pateisinant Rusijos Federacijos karinę agresiją minėtose srityse. Buvo siekiama žiūrovams sudaryti įspūdį, jog kariniame konflikte su Rusijos Federacija, Ukraina yra agresorė, kuri kryptingai naudoja karinius veiksmus prieš civilius gyventojus. Reportažuose ypač ryškus Rusijos Federacijoje naudojamas informacinis naratyvas, kad valdžią Ukrainoje yra perėmę fašistai, nacistai.

Taip pat buvo pabrėžiamas Lietuvos priklausomumas kitų valstybių atžvilgiu bei savarankiškumo stoka, NATO šalių vyriausybių užsienio politika ir veiksmai pateikiami kaip kurstantys karą ir nesantaiką Rytų Europoje.

LRTK kreipėsi į VšĮ „MŪSŲ TV“ prašydama pateikti paaiškinimus dėl nustatytų pažeidimų.

VšĮ „Mūsų TV“ pateikė LRTK paaiškinimus, kuriuose nurodė, kad LRTK minimi reportažai nėra VšĮ „Mūsų TV“ turinys, ir, kad ji neatsako už kitų publikuotą turinį, o už tikrovės neatitinkančios informacijos paskelbimą atsako tas, kas pirmas paskleidė tokią informaciją.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nurodė, kad VšĮ „Mūsų TV“ pilnai supranta ir atsako, kokį turinį renkasi ir įkelia į savo interneto svetainę. Šioje interneto svetainėje atitinkama audiovizualinė medžiaga (programos) yra atrenkama, susisteminama ir siūloma žiūrovams (interneto svetainės lankytojams) pagal pareikalavimą. Programose, kurios nurodytos LRTK atliktos stebėsenos akte ir priimtame sprendime, dalyvauja VšĮ „Mūsų TV‘ dalininkas Vaidas Žemaitis Lėkštutis, todėl VšĮ „Mūsų TV“ turi suvokti, kokią informaciją (t. y. dezinformaciją) platina.

Teismas taip pat pabrėžė, kad LRTK savo sprendime pagrįstai konstatavo, kad VšĮ „Mūsų TV“ skleidė ne tikrovės neatitinkančią informaciją, o dezinformaciją, nes paskelbtos LRTK stebėsenos akte aprašytos programos buvo patalpintos interneto svetainėje musutv.lt sąmoningai, tyčia ir suvokiant, kad tai yra dezinformacija.

Teismas nenustatė jokio pagrindo, kad VšĮ „Mūsų TV“, kaip viešosios informacijos rengėja, galėtų būti atleidžiama nuo atsakomybės (neva, nežinojusi ir negalėjusi žinoti, kad skelbia tikrovės neatitinkančią informaciją) ir konstatavo, kad LRTK pagrįstai pripažino, jog interneto svetainėje musutv.lt skelbiama dezinformacija.

Teismas vertina, kad LRTK sprendimas buvo priimtas remiantis teisės aktų nuostatomis, bei faktiniais duomenimis, todėl VšĮ „Mūsų TV“ teiginiai, kad jis nemotyvuotas, yra visiškai nepagrįsti.

Teismas padarė išvadą, kad ginčijamas 2022 m. spalio 19 d. sprendimas Nr. KS-119 „Dėl baudos skyrimo VšĮ „Mūsų TV“ priimtas tinkamai išanalizavus faktines bylos aplinkybes bei taikytinas teisės aktų nuostatas, taigi naikinti šio sprendimo, vadovaujantis VšĮ „Mūsų TV“ nurodomais motyvais, nėra teisinio pagrindo.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos radijo ir televizijos komisija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-13 16:22
Teisėsauga, teisėtvarka, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
pasidalinti
atgal