Prezidentas Briuselyje ragino Vakarų Balkanus remti Ukrainą ir įgyvendinti ES sankcijas Rusijai ir Baltarusijai

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pradėjo darbo vizitą Briuselyje. Valstybės vadovas trečiadienį dalyvavo ES ir Vakarų Balkanų šalių viršūnių susitikime. Jame daugiausia dėmesio skirta ES įsitraukimui regione bei bendrai saugumo ir užsienio politikai, taip pat atskirų regiono šalių eurointegracijai aptarti.

Kreipdamasis į ES ir Vakarų Balkanų šalių vadovus Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva palaiko aktyvesnį ES įsitraukimą regione. Valstybės vadovas akcentavo, kad norint glaudesnio bendradarbiavimo yra būtina Vakarų Balkanų pozicijų sinchronizacija su ES užsienio ir saugumo politika. Prezidentas kvietė Vakarų Balkanų valstybių lyderius įgyvendinti ES sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei užkirsti kelią sankcijų apėjimui.

„Jeigu norime taikos ir stabilumo Europoje, turime visomis išgalėmis remti Ukrainą. Nesustabdžius Rusijos agresijos Ukrainoje, Europos lauks nauji Rusijos bandymai įžiebti konfliktus ir kurstyti nesantaiką kaimyninėse šalyse, įskaitant Vakarų Balkanus“, – sakė Prezidentas. 

Lietuvos vadovas akcentavo ES plėtros svarbą visos Europos gerovei ir pabrėžė, kad Lietuva palaiko plėtros procesą į Vakarų Balkanų šalis, paremtą reformų įgyvendinimu, ypač kovos su korupcija, teisės viršenybės, teismų nepriklausomybės srityse. 

Prezidento teigimu, svarbus išlieka ir regioninio bendradarbiavimo skatinimas bei geri santykiai tarp Vakarų Balkanų regiono šalių. Prezidentas ragino Serbiją ir Kosovą siekti įtampų deeskalacijos ir grįžti prie konstruktyvaus dialogo. 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-13 20:36
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal