Seimo nario L. Jonausko pranešimas: parlamentaras prašo Prezidento vetuoti Seimo priimtą Medžioklės įstatymą

2023 m. gruodžio 14 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys Linas Jonauskas, reaguodamas į šiandien Seimo priimtą Medžioklės įstatymą, kuriuo šernams ir invaziniams gyvūnams medžioti įteisinamas naktinio matymo taikiklių naudojimas, kreipėsi į Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydamas, kad šis įstatymas būtų vetuotas. 

L. Jonauskas teigia, kad šis įstatymas priimtas pataikaujant smulkiai interesų grupei, neatsižvelgus į institucijų prieštarą ir galimas grėsmes.

Jau gerą dešimtmetį įvairiais būdais bandoma įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą medžioklėje. Ankstesnėse kadencijose Seimas, veikiamas neigiamos visuomenės nuomonės, nesiryždavo pritarti vieno ar kito politiko bandymams įteisinti šių priedėlių naudojimą medžioklėje. Šiandien Seimas balsavo gėdingiausiame savo balsavime, parodydamas, kad aplinkosaugininkų, visuomenės, Aplinkos ministerijos, STT, kitų kompetentingų institucijų balsas, kuriuo nepritariama naktinių matymo taikiklių medžioklėje įteisinimui, bei įžvelgiama įteisinime daugybę grėsmių, yra mažiau svarbus už siaurą interesų grupę, siekiančią medžioklėje turėti dar vieną „žaisliuką“. Naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimas gali paskatinti dar didesnį brakonieriavimą, su kuriuo jau daugybę metų kovoja ir aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, ir neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai“, – teigia L. Jonauskas.

Pasak parlamentaro, šiuo metu beliko paskutinė galimybė – prašyti Prezidento vetuoti Medžioklės įstatymą.

„Prezidentas Gitanas Nausėda ne kartą yra sakęs, kad aplinkosauga Lietuvoje turi pagaliau tapti tikru prioritetu. Tikiuosi, kad Prezidentas labai atsakingai įvertins žalą aplinkosaugai, kurią gali sukurti suteikta galimybė medžioti su naktinio matymo taikikliais, ir vetuos Seimo priimtą Medžioklės įstatymą. Jis negali įsigalioti. Kitu atveju, aplinkos apsaugoje atsiras didelė problema“, – sako L. Jonauskas.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad Medžioklės įstatymu įteisinus naktinių taikiklių naudojimą šernų ir invazinių gyvūnų medžioklėje, bus neįmanoma nustatyti, ar medžiotojas, visos medžioklės metu turėdamas naktinio matymo taikiklį, elnią, stirną ar kitą gyvūną sumedžiojo be šio ginklo priedėlio.

Tai savo išvadose Medžioklės įstatymui yra akcentavusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). STT taip pat pabrėžė, kad projektu siekiamas įtvirtinti teisinis reguliavimas gali sukurti tokią situaciją, kai už kontrolę atsakingo subjekto darbuotojai, pasinaudodami priežiūros vykdymo procedūrose esančiomis spragomis, galėtų tyčia arba dėl neatsargumo neatidžiai vykdyti priežiūros veiksmus. STT neatmetė prielaidos, kad tokia padėtis galėtų lemti ir neteisėtus aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų ir medžiotojo, siekiančio išvengti galimai jam nepalankių sprendimų priėmimo, susitarimus ir poveikio priemonių taikymo. STT taip pat atkreipė dėmesį, kad gali būti sunku (dažnu atveju – neįmanoma) nustatyti ir šiurkščius medžioklės taisyklių pažeidimus.

 

Daugiau informacijos:

Seimo narys Linas Jonauskas

El. p. linas.jonauskas@lrs.lt

Mob. 8 636 60 009

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-12-14 15:15
Politika, Gamta, aplinkosauga
pasidalinti
atgal